Prețurile producției industriale, în creștere
Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 21,6% în februarie 2023, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă au scăzut cu 0,3% faţă de luna precedentă, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 0,08% în februarie, faţă de ianuarie 2023, dar a crescut cu 27,45% în comparaţie cu luna ianuarie a anului trecut.
În ceea ce priveşte piaţa externă, în februarie faţă de ianuarie preţurile producţiei industriale au fost mai mici cu 0,82% în timp ce, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, se constată o creştere cu 8,35%.
Pe marile grupe industriale, în februarie 2023 faţă de februarie 2022, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+39,9%), industria bunurilor intermediare (+9,35%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,31%), industria bunurilor de capital (+7,35%) şi industria bunurilor de uz curent (+17,70%).
Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze naturale, apă caldă şi aer condiţionat, cu 59,95%; industria prelucrătoare (+10,01%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+23,55%).
În industria extractivă se consemnează o scădere de 21,2%.
Producția industrială a scăzut în ianuarie
Anterior, INS anunța că producţia industrială a scăzut, în ianuarie, cu 5,4% ca serie brută şi cu 6,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu ianuarie 2022.
Conform sursei citate, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-14,4%) şi industria prelucrătoare (-3,9%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 0,6%.
Totodată, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost în scădere cu 6,1%, din cauza diminuărilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-13,8%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 0,8%.
În luna ianuarie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,5%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+5,5%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 9,5%, respectiv cu 1,9%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%. Industria prelucrătoare a crescut cu 2,4%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,3%, respectiv cu 0,9%.