Scăderea ca serie brută a fost determinată de scăderea industriei prelucrătoare (-1,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 6,8%, respectiv cu 1,0%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetică (+3,2%), în industria bunurilor de capital (+2,7%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,4%) şi scăderi în industria bunurilor intermediare (-4,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (-0,6%).

Creşterea ca serie ajustată a fost susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,6%) şi de industria extractivă (+1,0%). Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+4,6%), în industria energetică şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,3% fiecare) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,4%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 4,2%.

În luna septembrie 2012, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 12,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+15,3%) şi industriei extractive (+1,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+44,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,6%), industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de uz curent (+1,3% fiecare). Industria energetică a scăzut cu 0,9%.

Producţia industrială, serie ajustată, s-a majorat cu 0,6% faţă de luna precedentă, datorită creşterii industriei extractive (+2,8%) şi industriei prelucrătoare (+0,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,1%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,1%), în industria bunurilor de capital (+2,0%) şi în industria energetică (+1,7%). Industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 1,2%, respectiv cu 0,9%.

Comparativ cu luna corespunzătoare din 2011, în septembrie 2012 producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-5,0%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 6,2%, respectiv cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor intermediare (-9,3%), în industria bunurilor de uz curent (-3,2%) şi în industria bunurilor de capital (-2,4%) şi creşteri în industria energetică (+2,3%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,0%).

Producţia industrială, serie ajustată, a scăzut cu 0,1%, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-1,2%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 7,1%, respectiv cu 1,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,8%), în industria bunurilor de capital (+3,7%), în industria energetică (+3,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,9%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 5,3%.
Comenzile, de asemenea, în scădere
Comenzile noi din industrie au scăzut în primele nouă luni din 2012, pe ansamblu, cu 0,9%, comparativ cu perioada similară din 2011, datorită reducerilor înregistrate la industria bunurilor de capital (-4%), informează Institutul Naţional de Statistică printr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Creşteri s-au înregistrat la industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+7,4%). Bunurile intermediare au rămas neschimbate.

În septembrie, comenzile noi din industrie s-au majorat cu 12,4% faţă de luna precedentă, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+23%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,7%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%) şi industria bunurilor intermediare (+1,7%).

Comenzile noi din industrie, în luna septembrie 2012, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au scăzut pe ansamblu cu 10,2%, datorită scăderii industriei bunurilor intermediare (-16,8%), industriei bunurilor de capital (-7,7%) şi industriei bunurilor de uz curent (-0,5%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 0,4%.
Sursa: Agerpres