Rata şomajului în trimestrul III 2022 a fost de 5,4%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul precedent, cel mai ridicat nivel, 23,9%, fiind înregistrat în rândul tinerilor, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creștere ușoară pentru rata șomajului în trimestrul III

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,9 puncte procentuale (5,8% la bărbaţi faţă de 4,9% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 5 puncte procentuale (8,3% în mediul rural, faţă de 3,3% în mediul urban).

Potrivit INS, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul III al anului 2022, de 63,4%, în scădere faţă de trimestrul II cu 0,1 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71,6% faţă de 55% la femei) şi la persoanele din mediul urban (69,3% faţă de 56,4% în mediul rural).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 19,7%.

Populaţia activă a României era de aproximativ 8,262 milioane persoane, dintre care 7,816 milioane persoane erau ocupate şi 445.500 persoane erau şomeri. Alte 756.200 persoane au lucrat în gospodăria agricolă proprie, pentru a produce bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului, acestea fiind într-una dintre următoarele situaţii: fie majoritatea producţiei obţinute în gospodărie s-a consumat în gospodăria proprie şi doar o mică parte a producţiei agricole obţinute a fost destinată vânzării, fie producţia agricolă obţinută este destinată exclusiv consumului propriu şi reprezintă o parte substanţială a consumului total al gospodăriei, precizează INS.

Rata șomajului a scăzut la nivelul Uniunii Europene

Pe de altă parte, rata şomajului în zona euro a atins un nou minim istoric în luna octombrie, coborând la 6,5% din populaţia activă, de la un nivel de 6,6% în luna septembrie, potrivit cifrelor publicate la începutul lunii decembrie de Eurostat.

Este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.

Situaţia este similară în Uniunea Europeană, unde rata şomajului a scăzut până la 6% în octombrie, de la nivelul de 6,1% înregistrat în luna septembrie.

În cifre absolute, 12,953 milioane de persoane erau în şomaj în UE luna trecută, dintre care 10,872 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situaţia din luna octombrie a anului trecut, şomajul a scăzut cu 1,158 milioane de persoane în UE şi cu 1,053 milioane de persoane în zona euro.