România, cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru alimente și băuturi nealcoolice
În 2023, România înregistra cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru alimente și băuturi nealcoolice din Uniunea Europeană, având 75% din media europeană. Pe locurile următoare se aflau Polonia și Slovacia, cu 82%. În schimb, Luxemburg se afla la capătul opus, cu 125% din media UE, urmat de Danemarca, cu 123%, având cele mai mari prețuri pentru această categorie de produse.
Totodată, țara noastră avea cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa „articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un procent de 72%, urmată de Bulgaria, cu 74%.
Bulgaria, cele mai mici prețuri la bunurile de consum
De asemenea, pentru bunurile de consum și serviciile incluse în consumul final al gospodăriilor, cel mai scăzut nivel al prețurilor din UE a fost înregistrat în Bulgaria, care se afla cu 41% sub media europeană, iar România era pe locul următor, cu prețuri cu 39% mai mici decât media UE.
INS precizează că aceste rezultate reflectă Puterea de Cumpărare în România, în comparație cu statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit sursei citate, datele au fost calculate de Eurostat în luna decembrie 2024, pe baza prețurilor de consum colectate de țările participante, care au utilizat un nomenclator comun de mărfuri și servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de țări europene. De asemenea, au fost utilizate datele referitoare la elementele de cheltuieli ale PIB-ului și alte informații de bază, conform Regulamentului (CE) nr. 1445/2007.
Indicii nivelului prețurilor reflectă numărul de unități din aceeași monedă necesare pentru achiziționarea unui volum echivalent de bunuri și servicii în diferite țări, pentru fiecare categorie de bunuri și servicii. În anul 2023, pentru bunurile de consum și serviciile incluse în consumul final, se plătește suma de 100 de euro la nivelul Uniunii Europene. La extremitățile acestui spectru, în Danemarca suma este de 145 de euro, iar în Bulgaria, de 59 de euro.
În anul 2023, cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile incluse în consumul final al gospodăriilor populației din statele membre ale Uniunii Europene a fost înregistrat în Bulgaria, cu 41% sub media UE. România a fost următoarea, cu prețuri mai mici cu 39% față de media Uniunii Europene.
Danemarca, țara membră a UE cu cele mai ridicate prețuri la bunurile de consum
În anul 2023, dintre statele membre ale Uniunii Europene, Danemarca a înregistrat cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației, cu 45% peste media UE. Aceasta a fost urmată de Irlanda, cu un nivel al prețurilor cu 37% mai mare decât media Uniunii Europene, Luxemburg, cu 34% peste media UE, și Finlanda, cu 24% mai mult decât media UE.
Potrivit unui comunicat al Eurostat, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește prețurile cele mai scăzute pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (75%), urmată de Polonia și Slovacia (82%). În schimb, Luxemburg (125%) și Danemarca (123%) au cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această categorie de produse.
Bulgaria înregistrează cele mai mici prețuri în Uniunea Europeană pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (69%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (82%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%). Aceasta este urmată de Polonia, care are cele mai scăzute prețuri la „Băuturi alcoolice și tutun” (77%), și Croația, care se află pe locul doi la „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (44%).
Danemarca este țara cu cele mai ridicate prețuri pentru produsele din grupele „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (130%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (189%). Irlanda, pe de altă parte, are cele mai scumpe produse din grupa „Băuturi alcoolice și tutun” (208%).
În ceea ce privește grupele de produse „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței”, România ocupă prima poziție în UE cu cel mai scăzut nivel al prețurilor (72%), urmată de Bulgaria (74%).
Bulgaria continuă să fie cea mai ieftină țară din UE pentru grupele „Transport” (71%) și „Servicii de cazare și restaurante” (52%), iar România are cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru „Recreere și cultură” (64%).
Danemarca, cea mai scumpă țară din UE
În contrast, Danemarca este cea mai scumpă țară din Uniunea Europeană în toate aceste grupuri, având cele mai mari prețuri pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (125%), „Transport” (126%), „Recreere și cultură” (137%), precum și pentru „Servicii de cazare și restaurante” (152%).
România are un indice al volumului PIB pe locuitor, calculat pe baza Parității Puterii de Cumpărare (PPC), de 78% din media Uniunii Europene, fiind urmată de Polonia și Ungaria cu 77%. Cel mai scăzut PIB pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Bulgaria, cu 36% sub media UE.
Pe de altă parte, Luxemburg este țara cu cel mai ridicat PIB pe locuitor din Uniunea Europeană, depășind media UE cu 137%. Această valoare ridicată se datorează parțial numărului mare de cetățeni străini care lucrează în Luxemburg și contribuie la PIB, dar nu sunt considerați parte din populația rezidentă.