INS: Salariul mediu brut în România a fost mai mic în luna august decât în lunile anterioare
Institutul Național de Statistică (INS) transmite că salariul mediu brut în luna august a acestui an a fost de 6.348 lei, cu 57 lei mai mic decât în luna iulie. De asemenea, salariul mediu net a fost și el în scădere, fiind de 3.933 lei, cu 42 lei mai mic față de luna iulie 2022.
INS spune că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), aici salariile fiind de 9.395 lei. Cele mai scăzute valori ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, acolo unde salariul a fost de 2.214 lei.
Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,8%
Institutul Național de Statistică (INS) mai spune că în luna august a acestui a fost înregistrată o scădere a salariului mediu net în comparație cu cel înregistrat în luna iulie. Acest lucru s-a întâmplat din cauza acordării primelor ocazionale, drepturi în natură, ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri. Pe de altă parte, această scădere a fost determinată și de nerealizările de producție și de încasările mai mici.
Potrivit ultimelor date, cele mai semnificative scăderi ale câștigului salariului mediu net s-au înregistrat în:
- extracţia cărbunelui superior şi inferior (-15,6%);
- între 4,0% și 8,5% ȋn tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea produselor textile, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte;
- între 2,0% și 4,0% ȋn alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, alte activităţi extractive, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.
Au fost înregistrate și creșteri salariale
Institutul Național de Statistică (INS) mai spune că au fost înregistrate și creșteri salariale, subliniind că majorările salariului mediu brut net în luna august a acestui an au fost determinate de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Datele mai arată că majorările înregistrate în ceea ce privește salariile medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna iulie, ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate, astfel:
- cu 11,8% ȋn telecomunicaţii;
- între 2,0% și 6,0% ȋn fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă;
- între 1,0% și 1,5% ȋn hoteluri şi restaurante, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, transporturi aeriene, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tranzacţii imobiliare, industria alimentară, activităţi de poștă şi de curier.
În sectorul bugetar, în luna august 2022 s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă ȋn administraţia publică (-1,1%), respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (-0,2%). În învăţământ, câştigului salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă (+0,6%).