Importurile de gaze ale României au scăzut puternic în intervalul ianuarie-aprilie 2023. Datele prezentate duminică, 18 iunie, de INS indică o scădere ce a depăşit 45%.
Au scăzut masiv importurile de gaze ale României la început de 2023.
Importurile de gaze ale României în ianuarie-aprilie 2023 au scăzut cu aproape 50% faţă de perioada similară din 2022
Potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), România a importat, în primele patru luni din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 436.500 tone echivalent petrol (tep), cu 45,6% (365.200 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut.
Producţia internă de gaze naturale a fost, în primele patru luni ale acestui an, de 2,54 milioane tep, cu 6,9% (164.200 tep) peste cea din perioada ianuarie-aprilie 2022.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat pentru 2023, în ultima prognoză a echilibrului energetic publicată, o producţie de gaze de 7,61 milioane tep şi importuri de 2,185 milioane tep, în creştere cu 2,1%, respectiv în scădere cu 6,2%, de la an la an.
Investiție majoră pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră
Tot legat de domeniul gazelor, vineri, 16 iunie, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la construcţia gazoductului Tuzla – Podişor, investiţie majoră pentru România. Noul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre acest lucru, care s-a întâmplat fix în prima zi a sa de mandat, dar şi despre proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.
„Prima mea zi de mandat la Ministerul Energiei – România a coincis cu semnarea ordinului de începere a lucrărilor la construcția gazoductului Tuzla – Podișor, o investiție majoră a României pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră.
Câteva cifre: 300 de km, investiție în valoare de 478 milioane euro, peste 8 miliarde de metri cubi/an de gaz românesc în plus în economia românească, sute de mii de români și sute de instituții publice cu acces la rețeaua de gaz. Gazoductul va traversa județele Constanța, Călărași și Giurgiu.
Așteptăm săptămâna viitoare decizia strategică a Romgaz și OMV Petrom de exploatare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Acestea vor ajunge în casele românilor și în economia națională prin investiția pornită astăzi. Plus gazele naturale din Marea Caspică și gazul lichefiat din terminalele din Turcia și Grecia.
Le urez succes echipei de la Transgaz și executantului turc Kalyon Insaat Sanayi. Contăm pe execuția la timp și în bune condiții a lucrărilor. Mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect strategic pentru români.
Energia viitorului are nevoie de viziune, investiții majore și securitate. Gazoductul Tuzla-Podișor are toate aceste elemente cheie. Pentru toți românii, acest proiect înseamnă acces la resurse naționale la un preț mai bun, deci o viață mai bună și dezvoltare economică”, a transmis Sebastian Burduja.