Consumul de pâine a fost de 88,57kg/persoană în 2021, în scădere față de anul 2020

Consumul mediu lunar de pâine și franzelărie a fost de 7,38 kg/persoană, într-o scădere ușoară față de 7,60 kg/persoană cât a fost înregistrat în 2020. Așadar, datele centralizate de INS arată că anul trecut, românii au consumat 88,57 kg/persoană, în scădere față de 91,19 kg/persoană în 2020.

În ceea ce privește consumul de carne și preparate din carne, consumul a fost unul relativ scăzut față de standardele din țările dezvoltate, arată INS, care precizează că, în 2021, a fost înregistrat un consum mediu lunar/persoană de 3,88 kg, în creștere față de anul 2020. Consumul de carne și preparate din carne a fost de 5,37 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,31 kg/persoană lunar. Concret, consumul mediu anual a fost de 64,38 kg/persoană.

„Diferenţe semnificative se constată între gospodăriile care au în componenţă un număr diferit de persoane. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)”, subliniază INS.

Consumul de lapte și brânzeturi

Institutul Național de Statistică (INS) mai arată că, anul trecut, consumul de lapte a fost, în medie, lunar, 5,45 litri/persoană, în creștere ușoară față de anul 2020. Gospodăriile de pensionari au fost cele care au consumat cel mai mult lapte – 5,95 litri/persoană în 2021 și 5,81 litri/persoană în 2020 – în timp ce gospodăriile de șomeri au consumat cel mai puțin lapte – 4,03 litri/persoană în 2021 și 4,58 litri/persoană.

Datele INS arată că între gospodăriile din mediul rural (5,445 litri/persoană) şi cele din mediul urban (5,448 litri/persoană) s-a înregistrat un decalaj lunar foarte mic de 0,003 litri/persoană. Cel mai mare consum de lapte s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (7,50 litri/persoană lunar). Aceasta se explică şi prin faptul că în cele mai multe cazuri în gospodăriile formate dintr-o singură persoană predomină persoanele vârstnice.

Consumul de brânzeturi şi smântână a fost mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,77 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (1,25 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,40 kg/persoană).

Consumul de legume și fructe

Consumul de legume și conserve de legume a fost de 8,46 kg, în medie lunar pe o persoană, în cursul anului trecut, în creștere cu 0,46 kg/persoană față de anul 2020.

Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,89 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,97 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii (5,66 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (6,27 kg/persoană).

Cartoful, un aliment preferat de români, a fost consumat în cantități relativ apropiate în toate categoriile de gospodării.

În ceea ce priveşte consumul de fructe, acesta a fost la un nivel relativ scăzut pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,29 kg în anul 2021 şi 4,06 kg în 2020. Diferenţieri semnificative s-au constatat între gospodăriile grupate după mărimea acestora, în gospodăriile formate dintr-o singură persoană consumându-se 6,40 kg/persoană (6,08 kg/persoană în 2020) fructe lunar, mai mult decât dublu faţă de consumul mediu al gospodăriilor de 6 şi mai multe persoane 2,84 kg/persoană în 2021 şi 2,64 kg/persoană în 2020.