Dan Stoenescu, însărcinatul cu afaceri al Uniunii Europene în Siria, a explicat de ce este absolut nedrept ca Uniunea să fie acuzată că nu oferă suficient ajutor sirienilor afectaţi de către cutremurele puternice de luni 6 februarie.
Însărcinatul cu afaceri al Uniunii Europene în Siria, Dan Stoenescu, îi critică pe cei care acuză UE că nu acordă suficient sprijin acestei ţări, în urma cutremurelor de luni din Turcia, care au făcut pagube însemnate şi victime şi în Siria.
Însărcinatul cu afaceri al UE în Siria: Este absolut nedrept să fim acuzaţi că nu oferim ajutor
Nu este corect ca blocul comunitar să fie acuzat că nu reuşeşte să ofere suficient ajutor sinistraţilor sirieni, a afirmat reprezentantul UE în Siria, potrivit Reuters.
Uniunea Europeană şi statele membre au strâns peste 50 de milioane de euro pentru a oferi ajutor şi a susţine misiunile de salvare şi de prim ajutor atât în zonele aflate sub controlul guvernului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, cât şi în zonele controlate de opoziţie, a explicat Dan Stoenescu pentru agenţia de presă.
„Este absolut nedrept să fim acuzaţi că nu oferim ajutor, când de fapt am făcut în mod constant chiar acest lucru timp de peste un deceniu şi facem chiar mai mult în timpul crizei provocate de seisme”, a precizat însărcinatul cu afaceri al UE în Siria.
Numărul persoanelor decedate în Siria din cauza cutremurelor de săptămâna aceasta a depăşit 3.500.
Războiul care durează în această ţară de 12 ani a împărţit Siria în diferite zone de control aflate în competiţie, îngreunând şi mai mult furnizarea de ajutor după seismele de luni.
Guvernul sirian este acuzat că ar direcţiona ajutoarele doar spre zonele locuite de susţinătorii săi
Guvernul sirian, aflat sub incidenţa sancţiunilor occidentale, a solicitat ajutor din partea ONU, insistând totodată ca asistenţa să fie acordată în coordonare cu Damascul şi să fie distribuită din interiorul Siriei, şi nu pe la graniţa turcă înspre regiunile controlate de rebeli.
Unii observatori au acuzat Damascul că direcţionează ajutorul către zonele locuite de susţinătorii săi. Autorităţile siriene nu au răspuns imediat unei solicitări adresate duminică de Reuters de a comenta aceste acuzaţii.
Un transport cu 30 de tone de ajutoare umanitare din partea guvernului italian – care include patru ambulanţe şi 13 paleţi cu echipament medical – a aterizat sâmbătă la Beirut, în drum spre Damasc, acesta fiind primul transport european cu ajutoare pentru Siria.
Dan Stoenescu afirmă că Uniunea Europeană a încurajat statele membre să ofere asistenţă, iar sancţiunile „nu împiedică trimiterea de ajutor umanitar”.
Însărcinatul cu afaceri al UE în Siria a adăugat că blocul comunitar preconizează că partenerii care oferă asistenţă umanitară ar putea solicita exceptări „în scopuri umanitare şi că este dispus să clarifice şi mai mult aceste opţiuni”.
„Cu cât se insistă mai mult pe discursul privind sancţiunile, cu atât actori oneşti care vor să ajute sunt inhibaţi şi se tem să se implice în eforturile umanitare internaţionale”, a subliniat totuşi Stoenescu.