Majoritatea românilor au dat bani sau cadouri personalului medical, în principal din proprie iniţiativă, arată o cercetare realizată de INSCOP Research. În mod paradoxal, ei semnelează corupţia ca fiind cea mai grea "boală" a sistemului sanitar românesc.
Întrebaţi dacă au dat vreodată bani sau cadouri personalului medical, 63% dintre români răspund afirmativ, 32% negativ, iar 5% nu ştiu sau nu răspund.
Dintre cei care declară că au dat cadouri sau bani, 66,6% spun că au dat din proprie iniţiativă, 31,4% că li s-a cerut. 2% constituie non-răspunsuri.
Mai mult de jumătate dintre respondenţi (57,6%) consideră că, dacă vor tratament de calitate, trebuie să dea bani la medic, iar 42,4% resping această idee.
Boala grea a sistemului
Totodată, 49,4% sunt de părere că sistemul medical este printre cele mai grav afectate de corupţie, în timp ce 50,6% cred că situaţia nu este diferită de alte sisteme publice.
În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, 44,3% dintre respondenţi se declară nemulţumiţi, iar 15% foarte nemulţumiţi. Doar 34,6% dintre români sunt mulţumiţi de sistemul de sănătate, 3,9% declară că sunt foarte mulţumiţi, în timp ce 2,2% nu ştiu sau nu răspund.
Majoritatea românilor (87,7%) este de acord cu ideea că statul trebuie să asigure medicamente compensate şi cu ideea potrivit căreia condiţiile din spitalele româneşti sunt proaste (86,9%).
54,2% dintre respondenţi consideră că deficitul de medicamente şi dotările insuficiente din spitale au drept cauză lipsa banilor, iar 45,8% pun această situaţie pe seama faptului că se fură. Majoritatea respondenţilor cred că medicii sunt prost plătiţi (73,5%) şi bine pregătiţi (64%), iar 77,1% spun că au întâlnit medici în România care îşi fac datoria cu seriozitate.
În privinţa cauzelor care îi determină pe medici să plece în străinătate, 58,7% dintre respondenţi au menţionat salariile mici, 19,1% lipsa condiţiilor din spitalele noastre, 10,4% dorinţa de a munci în altă ţară şi 5,7% dificultatea de a avansa în carieră în România. 1,6% au indicat altă cauză, iar 4,4% nu au ştiut sau nu au răspuns la această întrebare.
Potrivit cercetării, 36,5% dintre români consideră că au o stare de sănătate bună, 45,9% răspund că sănătatea lor este nici bună, nici proastă, iar 14,5% dintre respondenţi spun că au o stare de sănătate proastă. 3,1% nu ştiu sau nu răspund.
"Teoretic, ar trebui să fie un semnal de echilibru dacă o treime din populaţie este mulţumită de unul dintre cele mai criticate sisteme publice din ultimii 23 de ani. Dacă ne gândim că puţin peste o treime din aceeaşi populaţie declară că are o stare bună de sănătate, deci este posibil să nu fi avut prea mult contact cu sistemul respectiv, constatăm că nemulţumirile se concentrează tocmai la beneficiarii reali ai sistemului de sănătate, cei care, până la urmă, îl cunosc cel mai bine în urma contactului nemijlocit", afirmă Darie Cristea, sociolog, coordonator programe INSCOP Research.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, în perioada 20 – 28 aprilie pe un eşantion de 1.050 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.