Începe programul fertilizare in vitro
Luni vor începe înscrierile pentru programul FIV, care oferă sprijin financiar de până la 15.000 lei pentru acoperirea costurilor medicamentelor și procedurilor medicale specializate necesare pentru fertilizare in vitro, disponibile în țara noastră.
Anul acesta sunt alocate fonduri pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro, iar sprijinul financiar va fi acordat pe baza ordinii cronologice de depunere a dosarelor complete și eligibile.
Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere?
Documentele necesare pentru dosarul de înscriere vor fi depuse exclusiv online, prin intermediul platformei digitale AP Comunitate.
Documentele trimise prin alte mijloace nu vor fi acceptate.
Dosarul de înscriere trebuie să includă:
- cererea semnată
- o declarație pe propria răspundere care confirmă că solicitantul nu a beneficiat anterior de acest program
- un document care atestă diagnosticul de infertilitate
- o adeverință care confirmă calitatea de asigurat
Femeile care doresc să participe în acest program trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani.
Dosarele complete pot fi depuse începând de luni, de la ora 9:00.
Infertilitatea, o problemă gravă
Organizația Mondială a Sănătății a clasificat infertilitatea drept a cincea cea mai frecventă dizabilitate la nivel global.
Conform statisticilor, în România, un cuplu din cinci se confruntă cu infertilitatea.
Cauzele infertilității la bărbați
Acestea pot include:
- Afecțiuni care pot afecta cantitatea de spermă produsă sau calitatea spermei
Aceste condiții medicale pot include testicule nedescendente, defecte genetice, probleme hormonale și probleme de sănătate precum diabetul. Infecțiile precum chlamydia, gonoreea, oreionul sau HIV pot afecta, de asemenea, sperma. Venele mărite din scrot, numite varicocel, pot afecta calitatea spermei.
- Probleme cu sperma care ajunge la tractul reproducător feminin
Aceste probleme se pot datora unor afecțiuni sexuale, cum ar fi ejacularea precoce, anumitor boli genetice, cum ar fi fibroza chistică, unor probleme fizice, cum ar fi un blocaj la nivelul testiculului, sau deteriorării sau unei leziuni la nivelul organelor de reproducere.
- Anumiți factori din mediu
Expunerea la pesticide, alte substanțe chimice sau radiații poate afecta fertilitatea. La fel pot face și medicamentele care tratează infecțiile bacteriene, hipertensiunea arterială și depresia. Și dacă testiculele sunt adesea expuse la căldură, cum ar fi în saune sau în cadă cu hidromasaj, acest lucru poate afecta capacitatea lor de a produce spermă.
- Daune legate de cancer și de tratamentul acestuia
Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și radiațiile, pot afecta producția de spermă.
Cauzele infertilității la femei
Acestea pot include:
- Tulburări de ovulație
Aceste afecțiuni afectează eliberarea de ovule din ovare. Acestea includ probleme hormonale precum sindromul ovarelor polichistice. Nivelurile ridicate ale unui hormon necesar pentru producerea laptelui matern, numit prolactină, pot avea, de asemenea, un efect asupra ovulației. Fie prea mult hormon tiroidian, numit hipertiroidism, fie prea puțin, numit hipotiroidism, poate afecta ciclul menstrual sau cauza infertilitate. Alte cauze subiacente pot include prea multă mișcare, tulburări alimentare sau tumori.
- Afecțiuni ale uterului
Acestea includ creșteri numite polipi uterini, probleme cu forma uterului sau probleme cu extremitatea sa inferioară, numită col uterin. Tumorile din peretele uterului, numite fibroame uterine, pot provoca, de asemenea, infertilitate – dar nu sunt cancer. Fibroamele pot bloca trompele uterine, unde se unesc ovulul și spermatozoizii. De asemenea, pot împiedica un ovul fertilizat să se atașeze la uter, ceea ce trebuie să se întâmple pentru ca un copil nenăscut să se dezvolte.
- Deteriorarea sau blocarea trompei uterine
Adesea, aceste probleme sunt cauzate de umflarea trompei uterine, numită salpingită. Umflarea se poate produce din cauza unei infecții a organelor reproducătoare feminine, denumită boală inflamatorie pelvină.
- Endometrioza
În cazul acestei afecțiuni, țesutul care este similar cu mucoasa internă a uterului crește în afara uterului. Aceasta poate afecta funcționarea ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.
- Insuficiență ovariană primară
Aceasta se întâmplă atunci când ovarele nu mai funcționează așa cum ar trebui, iar perioadele menstruale încetează înainte de vârsta de 40 de ani. Cauza este adesea necunoscută. Dar unii factori legați de insuficiența ovariană primară includ bolile sistemului imunitar, afecțiunile genetice, cum ar fi sindromul Turner, și tratamentul cu radiații sau chimioterapie.
- Aderențe pelviene
Acestea sunt benzi de țesut cicatricial care leagă organele. Ele se pot forma după o infecție pelviană, apendicită, endometrioză sau intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului sau pelvisului.
- Cancerul și tratamentul acestuia
Anumite tipuri de cancer – în special cele care afectează organele de reproducere – reduc adesea fertilitatea feminină. Atât radiațiile, cât și chimioterapia pot afecta, de asemenea, fertilitatea.