AFM anunță deschiderea înscrierilor pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) lansează sesiunea de finanțare pentru persoanele fizice care doresc să instaleze panouri fotovoltaice prin Programul Casa Verde Fotovoltaice. Înscrierile vor începe pe 27 septembrie 2024, la ora 10:00, și vor continua până pe 8 octombrie 2024, câte o zi pentru fiecare regiune, sau până la epuizarea bugetului. Locuitorii din Regiunea Nord Vest sunt primii care se pot înscrie.

Conform AFM, înscrierea se va realiza prin aplicația disponibilă pe site-ul www.afm.ro. De asemenea, unitățile de cult pot să se înscrie în program pe 9 octombrie 2024, la ora 10:00, sau până la epuizarea bugetului.

Președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu, a anunțat lansarea unei sesiuni de înscriere în 2024. Bugetul este de aproximativ 2 miliarde de lei. Scopul este să faciliteze accesul la finanțare pentru cât mai mulți beneficiari.

“În anul 2024, Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ 2 miliarde de lei. Scopul nostru este să facilităm accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanţarea oferită prin acest program. Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care îşi vor reduce costul facturii la energie electrică şi care vor utiliza energie verde”, a transmis preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Laurențiu Neculaescu
Laurențiu Neculaescu (SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin)

Neculaescu a anunțat că sesiunea din 2024 va aduce schimbări importante în Program

Aceasta va include finanțarea instalațiilor pentru stocarea energiei electrice de la panouri fotovoltaice, esențială pentru eficiența energetică a gospodăriilor. Subvenția a crescut de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin mai mare pentru energia verde.

”Este vorba despre finanţarea instalaţiilor pentru stocarea energiei electrice produse de panourile fotovoltaice, o măsură esenţială pentru maximizarea eficienţei şi independenţei energetice a gospodăriilor. Totodată, am crescut considerabil subvenţia, de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin financiar mai mare pentru cei care doresc să investească în energia verde. Pentru a simplifica procesul de înscriere am adus îmbunătăţiri semnificative aplicaţiei informatice dedicate programului. Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permiţându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicaţia şi să fie pregătiţi în avans. În ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate, eliminând astfel stresul şi aglomeraţia”, a mai transmis Neculaescu.

Solicitanții se vor înscrie personal în program prin intermediul aplicației informatice, conform următorului calendar:

Perioadă înscriere persoane fizice:

27 septembrie 2024: Regiunea Nord Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureș) – buget 274.290.000 lei
30 septembrie 2024: Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) – buget 280.050.000 lei
1 octombrie 2024: Regiunea Nord Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui) – buget 319.380.000 lei
2 octombrie 2024: Regiunea Sud Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea) – buget 242.730.000 lei
3 octombrie 2024: Regiunea Sud Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) – buget 321.000.000 lei
4 octombrie 2024: Regiunea București Ilfov – buget 114.120.000 lei
7 octombrie 2024: Regiunea Sud Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) – buget 199.200.000 lei
8 octombrie 2024: Regiunea Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) – buget 229.110.000 lei
Perioadă înscriere unități de cult:

9 octombrie 2024: Toate regiunile – buget 20.100.000 lei
BUCET TOTAL: 1.999.980.000 lei

Pentru a eficientiza procesul de înscriere fiecare regiune va avea o zi dedicată

Neculaescu a menționat că, pentru a eficientiza procesul de înscriere, fiecare regiune va avea o zi dedicată, în loc de trei, cum a fost anul trecut. Această modificare vine în contextul în care fondurile alocate s-au epuizat rapid de fiecare dată.

Înscrierea solicitantului se face prin completarea unor câmpuri prestabilite și încărcarea documentelor necesare, care trebuie să fie valabile la momentul înscrierii. Solicitantul persoană fizică trebuie să încarce următoarele documente:

a) actul de identitate, valabil la data înscrierii;

b) certificatul de atestare fiscală de la ANAF privind obligațiile de plată către bugetul de stat;

c) certificatul de atestare fiscală pentru impozitele și taxele locale;

d) extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile;

e) copia cărții funciare colective, dacă este cazul.

Solicitantul se poate înscrie o singură dată într-o sesiune, pentru un singur imobil. Proiectul eligibil pentru persoanele fizice trebuie să fie implementat la adresa de domiciliu din cartea de identitate. Aplicația informatică nu permite modificarea, înlocuirea sau eliminarea documentelor încărcate de solicitant.