Ce insecte ne găuresc hainele și cum le putem opri. Dacă ai scos un pulover curat din dulap și vezi că e plin de găuri inexplicabile, probabil că de vină sunt anumite insecte care se hrănesc cu hainele tale.
Ce insecte ne găuresc hainele și cum le putem ține departe de șifoniere
Ce insecte ne găuresc hainele și cum le putem opri. Dacă ai scos un pulover curat din dulap și vezi că e plin de găuri inexplicabile, probabil că de vină sunt anumite insecte care se hrănesc cu hainele tale.
Dacă nu există o explicație evidentă pentru găurile apărute peste noapte în anumite articole vestimentare, cum ar fi spălarea neglijentă sau deteriorarea umerașului de sârmă, de vină s-ar putea să fie anumite insecte.
Iar moliile nu sunt singurele inamice ale țesăturilor. Alte insecte, cum ar fi peștișorul de argint sau gândacul pot provoca găuri în haine. Peștișorii de argint sunt cunoscuți pentru obiceiurile de hrănire distructive, distrugând frecvent hârtiile, îmbrăcămintea și tapetul.
Pentru a vă proteja hainele, observați dacă există găuri făcute de molii în haine sau dacă daunele sunt cauzate de altceva. Este important deoarece diferitele insecte necesită metode de tratament diferite, scrie Homesand and Gardens.
De ce insectele ne găuresc hainele
Insectele, de obicei larvele, care se hrănesc cu garderoba noastră nu sunt atrase doar de cheratina care se găsește în materiale naturale, precum mătasea, lâna și pielea, ci și de celulele moarte ale pielii.
De aceea, curățenia și igieniezarea hainelor este foarte importantă.
Moliile
„Moliile sunt adesea cauza principală a găurilor din îmbrăcămintea din fibre naturale, cum ar fi mătasea, lâna sau cașmirul”, spune Iliyan Andreev, specialist în combaterea dăunătorilor la Fantastic Services.
„Aceste insecte pot fi recunoscute după culoarea maro sau bej a corpului și, de asemenea, le lipsesc aripile tipice altor soiuri de molii. Au dimensiuni mici, cu o lungime de aproximativ 6 mm.
Când sunt în stadiul tânăr, corpul lor are o culoare maro sau cafeniu și seamănă cu viermii în miniatură. În general, acești viermi larvari au capete maroniu închis și corpuri mai deschise sau galbene”, explică el.
Alți indicatori ai moliilor de haine sunt:
- învelișuri cilindrice realizate de larve de molii;
- larve active de molii;
- molii sau larve adulte decedate;
- găuri mici sau mari în îmbrăcăminte;
- reziduuri lipicioase pe haine.
Există multe modalități de a scăpa de ele. Cu oțet, puteți crea otravă de molii de casă, puteți depozita plicuri de lavandă în șifonier sau pur și simplu puneți o capcană pentru molii achiziționată din comerț.
Măsurile preventive includ curățarea regulată a dulapului cu haine și aspirarea covoarelor, draperiilor și a mobilierului tapițat, care pot adăposti ouă și larve.
Peștișorii de argint
Deși pot părea inofensivi, trebuie să scapi de peștișorii de argint. Proprietarii de case transportă adesea peștișorii de argint în interior fără să știe. Când sunt aduse în casă, cutiile de carton și recipientele din plastic depozitate recent în zone infestate pot permite dăunătorilor să se răspândească. Sunt creaturi cu șase picioare, cu antene lungi, de aproximativ 0,5 inci lungime.
Peștișorii de argint sunt fie gri-argintii, fie gri-maronii. Le place să mănânce amidon, motiv pentru care, pe lângă faptul că sunt atrași de zonele în care depozitați cereale și legume, mănâncă orice, de la cărți, până la țesături. Ca și în cazul altor insecte care fac găuri în haine, sunt atrași de articolele murdare.
Dacă aveți o infestare, momelile și spray-urile speciale vă vor ajuta să scăpați de ele. La fel și stropirea unei cantități mici de borax în dulap. În plus, investiția în cele mai bune dezumidificatoare ajută la menținerea celor mai bune niveluri de umiditate pe tot parcursul anului, creând un mediu mai puțin favorabil pentru peștișorii de argint.
Gândacii de bucătărie
Sunt cei mai dezgustători și pot fi un pericol real pentru sănătate. Nu se hrănesc doar cu haine, ci pot fi purtători de boli grave.
Dacă doriți o soluție naturală, puteți combina 15 picături de ulei de mentă, cu 30 ml de apă și pulverizați amestecul în jurul zonelor infestate. Pentru o infestare mult mai severă, apelați la soluții chimice din comerț sau la profesioniști.