Înșelăciunea care circulă pe Facebook

Înșelăciunea care circulă pe Facebook! O nouă metodă de înșelăciune online câștigă tot mai mult teren prin intermediul aplicației Messenger. Specialiștii recomandă să nu urmați niciun mesaj primit de la un prieten care vă cere să trimiteți un cod prin e-mail.

Înșelăciunea care circulă pe Facebook. Infractorii încearcă să câștige încrederea victimelor prin diferite metode și, apoi, urmând sfaturile „prietenului virtual”, acestea ajung să își divulge datele bancare și, în final, să rămână fără bani.

Acești infractori se bazează pe spiritul de întrajutorare și pe lipsa verificării atentă a mesajelor. Victima primește un mesaj pe Messenger în care i se cere să transmită unui prieten din lista sa un cod primit imediat după acceptarea solicitării.

Codul permite preluarea identității victimei, iar infractorii, folosind contul compromis, vor trimite prietenilor propuneri de investiții extrem de profitabile. În realitate, victima devine imaginea celor care au preluat controlul asupra contului său.

Sfaturile polițiștilor

Polițiștii recomandă să se acorde o atenție sporită atunci când se divulgă datele bancare în mediul online.

„E de fapt solicitarea codului de resetare a parolei tocmai pentru obținerea acelui cont, iar contul astfel compromis este utilizat pe mai departe în diferite campanii de phishing tocmai pentru că el se bucură de un grad de încredere din partea cunoscuților de pe Facebook.

E foarte important să avem o igienă a datelor personale, aceasta va veni la pachet cu igiena datelor financiare. Acest lucru înseamnă o grijă deosebită pentru datele de stare civilă și mai ales pentru datele cardului”, a explicat inspectorul principal Florin Ionuț Zaborilă, ofiţer în cadrul Compartimentului de Investigare a Infracţiunilor Informatice, potrivit tvrinfo.ro.

În cazul în care aveți suspiciuni de atac cibernetic asupra conturilor online sau a datelor bancare, este esențial să contactați Poliția și Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

În Iași, până la sfârșitul anului trecut au fost înregistrate 50 de sesizări, iar de la începutul acestui an, numărul păgubiților a crescut de trei ori.

Metodă de înșelăciune cu cardurile STB

Amintim că în București, a apărut o nouă metodă de înșelăciune legată de cardurile de călătorie STB. Această escrocherie a circulat pe rețelele sociale de ceva vreme, iar hoții folosesc numele Primăriei Municipiului București (PMB) pentru a părea credibili.

Societatea de Transport București (STB) a semnalat anterior fraude similare. Cu apropierea noului an școlar și odată cu creșterea utilizării mijloacelor de transport în comun de către elevi, hoții au recidivat cu „vechile obiceiuri”. Pe pagina de Facebook „Harta transportului public în București” sunt promovate oferte FALSE de vânzare a titlurilor de călătorie. Nu există „card STB” și nici oferte de gratuitate sau chestionare pentru jumătate de an. Cardul fals STB este vândut la prețul de 9,95 lei pentru șase luni, cu scopul de a atrage cât mai multe victime. Mai multe puteți afla aici.