Infractorii cibernetici au făcut deja mai multe victime în România printr-o nouă înșelătorie online. Poliția a primit în acest sens mai multe sesizări, prin care oamenii anunțau că au rămas fără banii din conturi.
Românii care s-au trezit fără banii din conturi
În județul Maramureș au fost semnalate mai multe cazuri la Poliție privind fraude online. Mai exact, o nouă înșelătorie online prin care mai multe persoane au pierdut sume importante de bani după ce au fost atrași în capcanele unor platforme de trading online fictive.
Anunțurile care promiteau câștiguri substanțiale s-au dovedit falsuri și mulți s-au trezit că le lipsesc din conturi sume ce depășesc și zeci de mii de lei.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Ionela Cosma, a explicat că victimele sunt ademenite prin anunțuri de investiții cu profit rapid, pentru a fi apoi contactate de presupuși reprezentanți ai platformelor. Aceștia conving victimele să instaleze aplicații de acces la distanță, cedând astfel controlul datelor personale și financiare.
„Mai multe sesizări despre astfel de moduri de operare au fost depuse în ultima perioadă la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş (…) Victimele au fost păgubite cu sume de până la 19.000 de lei, după acelaşi scenariu: victimele accesează unele platforme de trading online sau anunţuri publicitare privind posibilităţi de investiţii cu profit rapid garantat, apoi sunt contactate telefonic de către diverse persoane care se recomandă a fi reprezentanţi ai acestor platforme, sunt convinse să investească sume modice (între 500 şi 1.500 de lei)”, a spus reprezentantul IPJ Maramureş.
O nouă înșelătorie online
Conform aceleiaşi surse, la scurt timp victimele erau anunţate că pot să-şi încaseze profitul, doar că pentru a face asta trebuie să îşi instaleze pe telefonul mobil personal o aplicație remote desktop.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş a spus că „problema e că odată instalată această aplicaţie, escrocii au acces la aplicaţia de mobile banking instalată pe telefon şi victimele se trezesc cu conturile goale. Iar prejudiciile sunt de data asta mult mai mari decât sumele investite iniţial, în funcţie de soldul deţinut de fiecare persoană”.
În acest context, Poliția avertizează că, deși digitalizarea aduce multe avantaje, necunoașterea sau utilizarea necorespunzătoare a tehnologiei poate face din utilizatori victime ușoare pentru infractorii cibernetici.
„Trăim într-un ritm alert, iar digitalizarea, dispozitivele şi aplicaţiile de pe acestea ne fac viaţa mai uşoară, însă dacă nu ştim să le folosim, dacă nu le înţelegem modul de funcţionare, riscăm să devenim victimele celor care ştiu să le folosească şi nu au cele mai bune intenţii. Astfel, tot mai multe persoane ajung victimele înşelăciunilor şi ale fraudelor informatice”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.