Înşelătorie pe internet. Poșta Română: Știrea care circulă este falsă

posta romana

SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Posta Română a lansat un nou avertisment pentru români. O anumită știre care circulă pe internet este falsă. Este vorba de cea referitoare la coletele uitate, ⁠făr⁠ă p⁠rop⁠rie⁠tar⁠. Ce anunț a făcut instituția?

Poșta Română a tras un semnal de alarmă. Instituția a avertizat că o nouă metodă de înșelătorie circculă pe internet. Românii sunt invitați să cumpere colete uitate în depozite. Prețul solicitat este de doar 9,90 lei.

În urma sesizărilor primite, Poșta Română a avertizat că știrea este falsă. Instituția a explicat cum sună anunțul înșelător. Conform acestuia, cei care vor ridica coletele, vor d⁠esc⁠ope⁠ri ⁠obi⁠ect⁠e s⁠urp⁠rin⁠zăt⁠oar⁠e Românii atrași cu ⁠tab⁠let⁠e ș⁠i c⁠afe⁠tie⁠re, ⁠căr⁠ţi şi ⁠genţi.

„Mii⁠ de⁠ co⁠let⁠e u⁠ita⁠te ⁠răm⁠ân ⁠făr⁠ă p⁠rop⁠rie⁠tar⁠ în⁠ of⁠ici⁠ile⁠ po⁠șta⁠le.⁠ Co⁠nfo⁠rm ⁠reg⁠uli⁠lor⁠ ac⁠tua⁠le,⁠ co⁠mpa⁠nia⁠ „P⁠ost⁠a R⁠omâ⁠nă”⁠ tr⁠ebu⁠ie ⁠să ⁠eli⁠min⁠e c⁠ole⁠tel⁠e n⁠eri⁠dic⁠ate⁠ o ⁠dat⁠ă p⁠e a⁠n. ⁠

Cu ⁠toa⁠te ⁠ace⁠ste⁠a, ⁠se ⁠ofe⁠ră ⁠opo⁠rtu⁠nit⁠ate⁠a d⁠e a⁠ pr⁠imi⁠ co⁠let⁠e a⁠lea⁠tor⁠ii ⁠pen⁠tru⁠ do⁠ar ⁠9,9⁠0 l⁠ei.⁠ În⁠ in⁠ter⁠ior⁠ul ⁠ace⁠sto⁠r c⁠ole⁠te,⁠ pu⁠teț⁠i d⁠esc⁠ope⁠ri ⁠obi⁠ect⁠e s⁠urp⁠rin⁠zăt⁠oar⁠e, ⁠de ⁠la ⁠tab⁠let⁠e ș⁠i c⁠afe⁠tie⁠re ⁠la ⁠căr⁠ţi şi ⁠genţi. Pu⁠teț⁠i o⁠bți⁠ne ⁠col⁠etu⁠l d⁠vs.⁠ ai⁠ci”, așa sună anunțul publicat pe contul de Facebook „Poșta – Distribuția coletelor”.

Poșta Română a avertizat că pagina nu-i aparține

Pentru a face o eventuală comandă, oamenii sunt sfătuiți să apese pe link-ul de sub text. Postările sunt însoțite în comentarii de fotografii de la așa-ziși clienți.

Poșta Română a anunțat că știrea care circulă pe internet este falsă. În plus, pagina de Facebook „Poșta – Distribuția coletelor” nu aparține companiei.

Vigilență în mediul online

„O știre falsă circulă pe internet despre Poșta Română: faptul că am vinde coletele nerevendicate pe Facebook, la prețul de 9,90 lei. Acest lucru nu este adevărat, iar pagina de social media “Poșta-Distribuția coletelor” nu aparține Companiei, folosindu-i ilegal identitatea”, a avertizat instituția.

Pentru preîntâmpinarea atacurilor informatice de tip phishing, Poșta Română a cerut vigilență în mediul online. Aceasta a cerut oamenilor să se asigure că informațiile distribuite sunt adevărate.

Sfaturi pentru a evita răspândirea de știri false

Iată câteva sfaturi pentru a evita răspândirea de știri false:

  • Verificați cu grijă sursa: pentru a fi siguri că informația pe care o citiți este corectă, intrați pe site-urile oficiale, cum este https://www.posta-romana.ro/;
  • Încrucișați sursele: verificați mai multe surse pentru a vedea dacă povestea se confirmă sau nu;
  • Analizați conținutul: citiți cu atenție știrea sau comentariile pentru a vedea dacă informațiile sunt repetitive, neclare sau trezesc suspiciuni;
  • Fiți sceptici: dacă o informație sună „prea frumos ca să fie adevărat”, este posibil să fie falsă.

Poșta Română îi încurajează pe români să caute întotdeauna adevărul. Acest lucru este necesar a fi făcut înainte de a crede sau a distribui o știre, a mai spus compania.