Numărul mare de firme care apelează la procedura de insolvenţă va creea probleme băncilor.

 

«Se iau credite, nimeni nu mai verifica la ce sunt folosite, de multe ori folosite în interes personal, şi se intră în insolvenţă – ei rămân cu banii şi băncile rămân cu pierderile », a explicat directorul direcţiei de supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză, în cadrul seminarului EU-COFILE.

 

Cinteză a dat exemplu o bancă foarte mică, cu cota de piata sub 1%, a cărei solvabilitate a scăzut de la peste 17% la 6,7% într-un inteval de trei luni, din cauza intrării în insolvenţă a unui client, fără a dezvălui numele instituţiei bancare. Directorul BNR a explicat că problema solvabilităţii băncii s-a rezolvat prin contractarea, în luna mai, a unui împrumut de la actionari de 15 milioane de euro.

 

Update

 

„În  perioada care a trecut aţi văzut că s-au mai schimbat nişte conducători de bănci. A fost la cerinţa BNR: au reeşalonat credite fără să-şi respecte propria normă », a spus Nicolae Cinteza. Potrivit acestuia, respectiva banca a restructurat creditele unor clienţi care aveau datorii la stat peste nivelul care era prevăzut în norma proprie a instiţutiei bancare şi în conditiile în care clientul respectiv nu solicitase reeşalonarea.