Sumele datorate băncilor de către firmele care au intrat în insolvenţă s-au triplat în ultimul an, depăşind un miliard de lei la sfârşitul lunii mai, potrivit datelor raportate la BNR.
Datoriile către bănci ale firmelor intrate în insolvenţă au crescut de aproape 3,4 ori în perioada mai 2009- mai 2010, potrivit datelor raportate de bănci la Banca Naţională a României (BNR). Sumele datorate de acestea ajungeau la aproape 1,2 miliarde de lei (aproape 300 de milioane de euro) la sfârşitul lunii mai. Restanţele sunt ceva mai mici, de 0,8 miliarde lei (200 milioane euro). Aceasta este situaţia înregistrată în cazul rambursării creditelor de peste 20.000 de lei, restanţele la plata împrumuturilor mai mici nefiind raportate.
Numărul firmelor cu credite mari care au intrat în insolvenţă a crescut cu doar 40%, până la circa 730 de societăţi. Cifrele arată astfel că, în ultima perioadă, au intrat în insolvenţă firmele care au împrumutat semnificativ de la bănci.
Bancherii au susţinut în mai multe rânduri că firmele intră în insolvenţă pentru a se eschiva de la plata împrumuturilor. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a anunţat că Legea insolvenţei va fi modificată la cererea băncilor. Suma minimă pentru care un creditor va putea cere insolvenţa unei firme va fi mărită de la 30.000 de lei la 45.000 de lei, iar numărul zilelor de restanţă va fi extins de la 30 la 90. Pe de altă parte, şi sumele restante la creditele luate de populaţie au crescut de aproape 2,5 ori în ultimul an, ajungând la 4,18 milioane de lei în luna mai.
Fără bani în conturi
Problemele din economie sunt indicate şi de creşterea numărului de instrumente de plată (bilete la ordin, cecuri, cambii)a căror plată a fost refuzată de bănci. Un motiv pentru care băncile refuză plata acestora este că persoana care a emis respectivul instrument de plată nu are suficienţi bani în cont.
Numărul biletelor la ordin refuzate la plată de bănci în luna mai a fost de 39.000, cu 40% mai multe decât în urmă cu 12 luni. În acelaşi timp, valoarea cumulată a biletelor pe care băncile nu le-au plătit s-a înjumătăţit în ultimul an, ajungând la circa 480 de milioane de lei.
În schimb, numărul firmelor care nu mai pot emite bilete la ordin sau cecuri a crescut cu 60% în ultimul an, ajungând la peste 1.100 de societăţi.
Datoriile firmelor în insolvenţă
Înmulţirea insolvenţelor a dus la dublarea sumelor pe care băncile le au de recuperat de le acest tip de debitori în primele cinci luni ale anului.