De multe ori, asta cauzează stres și insomnii la sfârșitul zilei. Asta ne afectează viața personală, profesională și productivitatea din timpul zilei. Pentru că, știm cu toții, o noapte nedormită se traduce într-o zi plină de oboseală.

Soluția nu este întotdeauna demisia sau reducerea orelor de lucru. Orice tip de activitate necesită efort, chiar și cele care ne fac plăcere. Și atunci, ce putem face este să ne dozăm altfel acțiunile, astfel incât la finalul zilei să putem pune relaxați capul pe pernă și să ne odihnim cum trebuie pentru a doua zi.

Mănâncă la timp! Restul pot aștepta

Alimentația face o diferență uriașă între un om fericit și odihnit sau unul vizibil dezordonat în gânduri și veșnic obosit. Micul-dejun este sfânt pentru toți și oricât de mult urăști să tot auzi asta, reprezintă cea mai importantă masă peste care nu trebuie să sari niciodată!

De multe ori, din dorința de a nu întârzia, sărim peste micul-dejun și fugim direct spre birou. Ajungem să ciugulim doi covrigi și să bem o cafea, iar următoarea masă va fi abia peste câteva ore. Din start, organismul nostru este dereglat și predispus la o schimbare a metabolismului.

Dar să continuăm povestea: după micul-dejun aproape inexistent, masa de prânz ajunge să fie luată pe fugă din cauza volumului de muncă sau comandată și mâncată deasupra tastaturii.

Toate acestea vor face ca cea mai strașnică masă a zilei să fie acasă, seara, când ar trebui să mai luam cel mult o gustare ușoară. Sau chiar în oraș, la restaurant, pentru că seara este singurul moment în care te poți vedea cu cei dragi la pizza, paste sau chiar un fel de mâncare + desert.

Rezultatul? Îngreunarea metabolismului și decalarea somnului. Organismului îi trebuie timp pentru a digera și a se relaxa, așa că tot acest cerc vicios va duce inevitabil la insomnii și nopți chinuitoare. Dacă adaugi la asta și stresul cotidian, lucrurile deja se agravează. De aceea, e bine să ne reîntoarcem pe un traseu corect și să începem cu alimentația.

 

Sport și plimbări pe cât posibil

Pentru a scăpa de insomnii, experții recomandă o viață mai activă și practicarea unui sport. Paradoxul face că deși multe companii oferă discount pentru sălile de fitness, angajații nu au timp să ajungă tocmai pentru că petrec mult timp la birou.

Dacă mersul la sală necesită mai multe resurse și timp, alergatul prin parc sau plimbările sunt un minimum de care toți avem nevoie. Într-adevăr, mișcarea gândită pe baza unui program este mult mai benefică, dar nu spune nimeni că nu ne putem face un program din a merge cu bicicleta sau a alerga seara cu muzica preferată în căști.

O să simți diferența încă din primele zile, când în loc de o noapte albă în fața monitorului, te bucuri de un somn odihnitor.

Sigur că aceste sfaturi încurajează un mod de viață mai activ și mai sănătos. Dincolo de insomnii, ele aduc cu sine multe alte beneficii. Însă, dacă simptomele persistă și nopțile devin un coșmar, este bine să vă adresați unui medic sau unui farmacist pentru a apela la soluții de specialitate.