Temuta tulpină indiană de COVID-19 provoacă îngrijorare maximă şi în România! Zece cazuri cu tulpina B.1.617.2 au fost depistate până pe 9 mai în ţara noastră, anunţă Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Tulpina de COVID care face prăpăd în India, găsită la zece cetăţeni indieni veniţi în judeţele Ilfov şi Braşov
Cele zece cazuri au fost depistate la cetăţeni din India, veniţi să muncească în România la două firme din Popeşti Leordeni, judeţul Ilfov, şi din Colonia Bod, judeţul Braşov.
Tulpina B.1.617.2 este cea care a generat situaţia teribilă care se înregistrează în India în acest moment.
La început, INSP susţinea că îmbolnăvirile respective nu sunt cu tulpina dominantă a virusului, însă acum explică faptul că laboratorul care a realizat secvenţierile nu încărcase încă rezultatele analizelor în platforma mondială GISAID.
“Din informațiile disponibile la acel moment se cunoștea faptul că varianta identificată prin secvențiere avea doar una dintre cele două mutații prezente la B.1.617.1, ceea ce o face parțial asemănătoare cu cea care cauzase o creștere a numărului de cazuri în India.
Pe 11 mai 2021, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un document în care menționează că Marea Britanie a înregistrat o creștere rapidă a numărului de detecții de B.1.617.1 și, într-o măsură mai mare, a B.1.617.2, asociată cu călătoriile în India și transmiterea comunitară ulterioară. ECDC a precizat, însă, că își menține evaluarea pentru B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3 ca fiind variante de interes (VOI) și nu de îngrijorare (VOC), dar că va continua să monitorizeze în mod activ situația.
Explicaţii privind diferenţele dintre comunicatele oficiale de până acum
În urma noilor informații apărute în documentul ECDC, INSP a publicat ieri, 13 mai 2021, pe site-ul propriu, un extras din acest document, precum și o sinteză a situației din România în care se precizează că până la data de 9 mai 2021 au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud.Brașov, iar 7 din focarul de la Popești-Leordeni, jud.Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni.
Cu referire la diferența dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetică B.1.617.2 menționate astăzi pe site-ul INSP și un singur caz care apare în documentul ECDC, menționăm că analiza de situație a ECDC din data de 11 mai 2021 se bazează pe informațiile legate de tulpinile secvențiate existente într-o platformă mondială (GISAID). Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvențieri, și nu INSP. Diferența de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvențele în platforma GISAID”, se precizează în comunicatul INSP.
Măsurile de prevenire şi de control ale bolii vor fi aceleaşi, indiferent care este varianta care circulă în ţara noastră, au mai transmis reprezentanţii INSP. O atenție deosebită trebuie avută în ceea ce privește corecta lor implementare.
INSP mai precizează că Ministerul Sănătății a fost informat permanent asupra tuturor cazurilor identificate.
Sursă foto: Dreamstime