Se confruntă cu probleme temutul T-14 Armata, tancul Rusiei de următoarea generație care are capacitatea de a ucide fără niciun control uman?
Există dovezi că tancul de generația următoare, care a provocat agitație în cercurile de apărare occidentale, a întâmpinat dificultăți, potrivit publicației ruse de specialitate Military-Industrial Courier, scrie NationalInterest.
Publicația americană spune că autorul rus al articolului, Oleg Falichev, folosește un raționament inductiv. Mai întâi, pornește de la premisa că producătorului de tancuri T-14 Armata,Uralvagonzavod, i s-a acordat un contract pentru 132 de modele experimentale, inclusiv tancurile principale de luptă T-14 Armata, vehiculele de luptă ale infanteriei T-15 și vehiculele blindate de recuperare T-16.
”Dacă împărțim 132 la trei, ajungem la concluzia că uzina ar trebui să furnizeze 44 de tancuri anual”, scrie Falichev. Iar până la sfârșitul anului 2019, fabrica va furniza doar 16 bucăți, dintre care patru sunt BREM (vehicule blindate de recuperare). Prin urmare, spune rusul, asta înseamă un deficit de 28 de vehicule, car, slabe șanse să mai să fie finalizate până la sfârșitul acestui an.
În plus, testele echipamentelor de pe platforma Armata nu au fost încă finalizate și vor continua până la sfârșitul anului 2019. Abia după aceea se va lua decizia finală cu privire la achizițiile în serie, care pot fi ajustate, posibil în partea mai mică”, scria Falichev acum un an.
Tancurile de ultimă generație T-14 Armata folosesc o acoperire stealth specială pentru a se ascunde în fața radarului inamic. Detectoarele UV dau o avertizare instantanee cu privire la un atac, în timp ce tunul cu muniție de 125 mm poate trage la o rată de 100 pe minut. De asemenea, înficoșătorul tancul poate distruge complet țintele inamice aflate la mai mult de cinci mile distanță. Tancul T-14 Armata se mândrește și cu o turelă complet autonomă.
Ironica face însă ca, în timp ce observatorii occidentali sunt uimiți de tancul de nouă generație, despre care unii cred că este mai bun decât modelele din Războiul Rece, cum ar fi M-1 Abrams sau Leopard 2, armata rusă nu pare grăbită să le achiziționeze. Motivul principale ar fi prețul tancului T-14, estimat la aproape 4 milioane de dolari bucata. Așa că planurile inițiale de a cumpăra 2.300 tancuri T-14 până în 2025 au ajuns acum la puțin peste 100 de vehicule experimentale.
În loc de un tanc nou și scump, Rusia crede că e mai bine să-și modernizeze tancurile mai vechi. Armata „a devenit ostatică a multor noi tehnologii și sisteme”, spune Falichev. „La început arăta mai mult decât inovator și a stârnit un interes exploziv. Dar platforma era prohibitiv de scumpă. Așa că Ministerul Apărării a ajuns la concluzia că nu se poate grăbi cu loturi mari din acest tanc.
Și că accentul ar trebui pus pe tancurile T-72, T-80 și T-90, folosind uriașul potențial de modernizare inerent în epoca sovietică. După ce au primit telemetre laser și sisteme de control al focului, viziune în infraroșu și protecție (Arena și Shtora) împotriva rachetelor antitanc, aceste tancuri devin arme și mai formidabile”, susține autorul rus.
Armata americană a învățat deja că armele de ultimă generație – bombardierul B-70 sau avionul de luptătă F-35- vin la pachet cu probleme de ultimă generație care uneori nu pot fi rezolvate pe doi bani. Rusia, care din vremea URSS are reputația de a produce echipamente mai simple, dar mai ieftine și mai robuste decât cele ale Occidentului, descoperă că inovația are un preț, conchide publicația americană.