Inspecţia Judiciară a explicat de ce procurorul Bogdan Pîrlog, adjunctul Parchetului Militar Bucureşti, s-a ales cu un dosar disciplinar.

Ce nereguli au fost sesizate în cazul Procurorului de la Parchetul Militar Bucureşti?

Inspecţia Judiciară transmite că Pîrlog s-a ales cu dosar din cauză că a nesocotit o dispoziţie primită de la Procurorul General Gabriela Scutea.

Bogdan Pîrlog / Gabriela Scutea (Sursă: Luju.ro.)

La solicitarea Luju.ro, cei de la Inspecţia Judiciară au detaliat situaţia de fapt retinută în sarcina lui Bogdan Ciprian Pîrlog în dosarul nr. 20-1472, în care procurorul a fost trimis în judecată pentru următoarele abateri disciplinare (conform art. 99 din Legea nr. 303/2004):

– g): „nerespectarea de către procuror a dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea”;

– m): „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”;

– t) teza I: „exercitarea funcției cu rea-credință (…), dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătura răspunderea penală”. Conform art. 99/1 alin. 1 din același act normativ, „există rea-credință atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu știință normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane”.

Totuşi, acțiunea disciplinară din această speță împotriva lui Bogdan Pîrlog (purtând la CSM numărul 5/P/2020) a fost respinsă de către Secția pentru procurori în materie disciplinară pe motiv de nulitate absolută, soluție menținută în recurs de către Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 2376/1/2021.

De unde au început problemele procurorului Bogdan Pîrlog?

Reamintim că, în februarie 2020, apărea în mass-media o filmare în care doi jurnalişti de la TVR şi PRO TV stăteau la o bere cu judecătorul Răzvan Păştilă de la Tribunalul Ilfov şi procurorul PÎCCJ Răzvan Horaţiu Radu.

Procurorul Bogdan Pîrlog s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal in rem cu privire la presupuse fapte de abuz în serviciu şi violarea vieţii private. El considera că în această afacere ar fi fost implicaţi militari, adică persoanele din respectiva filmare ar fi fost filate de către un serviciu secret. În cele din urmă, dosarul a fost clasat.

Procurorul Bogdan Pîrlog a refuzat să decline cauza, chiar dacă instrumentarea ei nu era de competenţa sa. Chiar Procurorul General Gabriela Scutea a semnalat problema competenţei, însă Bogdan Pîrlog a nesocotit dispoziţia dată de superiorul său.