În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.085.350 de lei din care 772.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut o propunere de cercetare penală, în județul Tulcea. Au fost sancționați 329 de angajatori.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 439.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 81 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 48 au fost în București. S-au dispus două sistări de activitate, una în județul Satu Mare și una în județul Bihor. Au fost sancționați 963 de angajatori în domeniu.
”Trendul ascendent al amenzilor aplicate ne arată că, opțiunea noastră pentru calitatea și performanța actului de control, impuse prin indicatori bine stabiliți pentru inspectorii de muncă, a fost îndreptățită. Perioada de aplicare a indicatorilor de performanță ne va arăta că am ales să facem controale de calitate, în litera și spiritul legii, fără a lucra la normă cantitativă în detrimentul calității”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.