Inspecţia Muncii a depistat, în urma controalelor derulate săptămâna trecută, 159 de persoane care lucrau fără forme legale şi a aplicat amenzi de 1,68 milioane lei.
"Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 12 – 16 octombrie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 382.545 euro, adică 1.683.200 de lei. Au fost depistate 159 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 20 erau din judeţul Neamţ şi 16 din judeţul Arad. În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1.350.700 de lei din care 910.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 4 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 371 de angajatori", se arată în comunicat.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate amenzi în valoare de 332.500 de lei.
Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 64 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 33 dintre acestea au fost înregistrate în Bucureşti. Au fost dispuse 3 opriri de echipamente şi sistarea activităţii la un angajator din judeţul Bihor.
'Săptămâna trecută am colaborat cu experţii francezi pentru a creşte eficienţa inspecţiilor, indiferent că vorbim de firme franceze cu activitate în România, lucrători români din Franţa sau alte cazuri în care colaborarea ajută. Vom extinde sfera controalelor inopinate şi îi vom ajuta pe inspectorii de muncă francezi de câte ori este nevoie. După modelul prezentat în Franţa intenţionăm crearea unui corp de elită al inspectorilor de muncă români care, prin competenţe legale bine stabilite, să acţioneze la nivel naţional în cazuri de muncă la negru, la gri sau, cum se spune în Franţa, muncă disimulată', a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat. AGERPRES