Inspecția Muncii a făcut o serie de controale riguroase în perioada 4 – 9 ianuarie 2021. S-au dat amenzi de peste 800.000 de lei. Ce au descoperit inspectorii și care au fost domeniile vizate?
Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a dispus inspectorilor de muncă verificarea respectării măsurilor prevăzute de O.U.G. nr. 99/2000 privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspecția Muncii.
Conform sursei citate, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în săptămâna 4 – 9 ianuarie 2021, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 837.400 de lei, din care 759.900 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Au fost depistate 30 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 462 de avertismente și au fost dispuse 1.197 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.
Care a fost scopul controalelor
În ceea ce privește scopul controalelor, acțiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 4 – 9 ianuarie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 228 de sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare totală de 77.500 lei. Din 575 de angajatori controlați, au fost sancționați 145 și s-au dispus 288 de măsuri de remediere a neconformităților, se mai arată în comunicatul transmis de Inspecția Muncii.
”Întrucât, în perioada următoare, se vor înregistra fenomene meteorologice severe și valori de temperatură foarte scăzute, inspectorii de muncă vor verifica și respectarea măsurilor prevăzute de O.U.G. nr. 99/2000 privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme. Reamintesc câteva dintre obligațiile minimale ce revin angajatorilor pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber: reducerea duratei zilei de lucru și, de asemenea, reducerea intensității și ritmului activităților fizice cu alternarea efortului dinamic cu cel static, distribuirea de ceai fierbinte, asigurarea echipamentului individual de protecție și a unor spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător.
Persoanele care suferă de afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme pot beneficia de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute, după posibilitățile existente în structura activităților, în alte locuri de muncă. Atenționăm angajatorii că nerespectarea obligațiilor ce le revin va duce la aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, potrivit prevederilor legale”, a precizat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.