Inspecţia Muncii atacă, în sfârşit, angajările piramidale

Herbalife este acuzată de Inspectoratul teritorial de Muncă (ITM) Cluj că ar fi angajat fără forme legale peste o mie de persoane

“Totul a pornit de la nişte declaraţii luate într-un supermarket de la două persoane care desfăşurau activitate de publicitate pentru Herbalife fără a avea întocmite forme legale de muncă. Mergând pe acest fir, am efectuat un control mai complex, în ciuda împotrivirii celor de la firmă, şi am descoperit o adevărată reţea de muncă la negru”, a explicat Emilian Roşca, inspectorul-şef al ITM Cluj, cum a depistat că firma contractase peste o mie de “agenţi de marketing” fără acte în regulă.
Citiți și Ghid pentru escroci: cum să profiţi de pe urma şomerilor
Cum s-a ajuns aici?
Este vorba de un sistem de angajări piramidale similar cu cel instaurat de decenii bune de Amway şi adoptat fără rezerve de alte companii (de obicei, specializate în comercializarea de produse naturiste sau cosmetice). Despre felul în care funcţionează colaborarea lor cu aşa-numiţii agenţi de marketing.
Chiar dacă este cel mai mare număr de persoane depistate fără forme legale în activitate la un singur angajator de la înfiinţarea ITM Cluj, autorităţile nu pot aplica decât o amendă de 100.000 de lei, maxima prevăzută de lege.
Potrivit unui comunicat al Herbalife, “compania îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii în acest moment. Herbalife are încredere completă în modelul său de business şi în formele de colaborare practicate. Aceasta este esenţa tuturor modelelor de business din vânzarea directă, aplicate nu numai în România, ci şi în restul Europei şi al lumii, prin care Herbalife a atins vânzări de 10 miliarde de euro şi a oferit venituri pentru mai mult de patru milioane de persoane la nivel mondial”.