Inspecția Muncii trage un semnal de alarmă! Controalele s-au intensificat pentru a pune stop unui pericol iminent

Inspecția Muncii trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă comercializarea următoarelor produse. Utilizarea neconformă a acestora poate duce către rănirea persoanelor neinstruite.

„Campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice este în plină desfășurare și folosesc acest prilej pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă comercializarea produselor pirotehnice neconforme sau utilizarea acestora de către persoane neinstruite în acest sens”, a transmis Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în perioada 2 – 12 decembrie 2020, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 3.189.900 de lei, din care 3.100.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost depistate 137 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 1.883 avertismente și au fost dispuse 4.591 de măsuri de remediere a neconformităților constatate, conform unui comunicat.

Au fost aplicate 877 de sancțiuni

Acțiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 2 – 12 decembrie 2020, au avut ca rezultat aplicarea a 877 de sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare totală de 89.500 lei. Din 1978 de angajatori controlați, au fost sancționați 607 și s-au dispus 1.111 măsuri de remediere a neconformităților.

Rezultatele detaliate ale acțiunilor de control în domeniul relațiilor de muncă, al securității și sănătății în muncă, precum și cele privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 sunt disponibile pe site-ul Inspecției Muncii:

https://www.inspectiamuncii.ro/rezultate-saptamanale-controale-rm-si-ssm

Obiectivele Campaniei naţionale de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice, pe care Inspecţia Muncii o derulează în perioada decembrie 2020 – 8 ianuarie 2021, sunt identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Inspectorii de muncă vor efectua controale la toţi deţinătorii de astfel de articole, pentru a se verifica dacă:

  • aceştia sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti;
  • mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege;
  • transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;
  • depozitarea acestora este conformă;
  • daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate;
  • articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.

Despre Campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae BRATU, face următoarele precizări:

Această campanie este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi, uneori, chiar victime, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv care stă la baza desfăşurării acestei acţiuni este faptul că, în perioada sărbătorilor, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de către copii cu vârsta sub 18 ani. Astfel, se impune efectuarea de controale la comercianții și deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea legislației specifice în domeniu.

Pentru toate neconformităţile constatate cu ocazia controalelor, se vor dispune măsuri cu termene precise de remediere și, în funcție de gradul de pericol social al faptei, se vor aplica sancţiuni, de la avertismente până la sistarea activității, conform prevederilor Legii nr. 126/1995, modificată şi completată. Fac un apel către comercianți să fie responsabili, să respecte legislația specifică în vigoare și îmi exprim speranța că anul acesta, în contextul restricțiilor impuse prin aplicarea măsurilor speciale de limitare a întâlnirilor de grup și a circulației după ora 23, cetățenii vor fi, la rândul lor, responsabili în privința folosirii obiectelor pirotehnice evitând, astfel, producerea incidentelor sau a accidentelor grave care vor necesita spitalizarea victimelor.”