Inspectori ANAF au ascuns transferuri în dosarul Nordis

Patru inspectori ANAF riscă acuzații grave de favorizarea infractorului într-un scandal de amploare legat de grupul de firme Nordis, după ce au ignorat nereguli flagrante identificate încă din 2021.

Conform unui dosar în care este implicat DIICOT, aceștia au trecut cu vederea dovezi clare de fraudă, inclusiv transferuri suspecte de sume uriașe între companiile grupului, în ciuda faptului că aveau toate informațiile necesare pentru a sesiza autoritățile competente.

anaf
SURSA FOTO: Ilona Andrei / G4Media

Încălcările nu au fost consemnate

Ancheta în cazul grupului Nordis a scos la iveală faptul că, în perioada 2021-2022, inspectorii F.A.-D. și G.M. au realizat mai multe controale la societățile din cadrul grupului, dar nu au consemnat nicio încălcare a legii.

În timpul verificărilor la NORDIS MANAGEMENT SRL, LAMPP BUILDING SRL și MBG IDEAL MANAGEMENT SRL, au fost identificate transferuri de bani de ordinul milioanelor de lei, dar inspectorii nu au luat nicio măsură.

În ciuda faptului că au descoperit contracte suspecte de cesiune a părților sociale, aceștia nu au procedat la sesizarea autorităților judiciare. Aceasta atitudine este considerată de procurori drept o formă de favorizare a infractorilor, oferind protecție celor implicați în activități ilegale.

Nordis Mamaia
SURSA FOTO: Nordis Group

Faptele suspecte au fost trecute cu vederea

În paralel, alți doi inspectori, C.V. și V.S., au fost implicați în controale care vizau achizițiile suspecte de bunuri și servicii de la firme care prezentau semne clare ale caracteristicilor unei societăți-fantomă.

Deși au constatat nereguli grave și relații comerciale dubioase între diverse entități, aceștia au ales să treacă cu vederea faptele suspecte și să sesizeze doar firmele aparent implicate indirect, fără a adresa și societățile beneficiari ale tranzacțiilor.

Un alt aspect șocant al acestui caz este reprezentat de presiunile exercitate de reprezentanții grupului Nordis asupra inspectorilor ANAF.

În anul 2024, aceștia au cerut audiențe la președintele ANAF, invocând presupuse abuzuri în derularea controalelor, inclusiv acuzații de comportament incorect al inspectorilor.

Ciorbă Vladimir, una dintre persoanele-cheie din grupul Nordis, a fost semnalat ca având informații detaliate despre echipele de control și a încercat să descurajeze activitatea inspectorilor prin intimidări și manipulări politice.

laura vicol
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin