Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat, în ultimele zile ale săptămânii trecute, 87 de unităţi de alimentaţie publică din staţiunile Neptun, Eforie Nord, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Năvodari şi Mamaia. Aceştia au aplicat patru amenzi în valoare de 3.000 de lei şi 14 avertismente.
în perioada 17 – 19 august au fost verificate 45 de restaurante, cinci braserii, cinci patiserii, patru bufete, trei pizzerii, 15 magazine alimentare, şase unităţi de tip fast-food şi trei cofetării.
Principala neregulă sancţionată a fost depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, fără respectarea normelor şi cerinţelor de igienă.
Controalele în magazine alimentare, restaurante, unităţi de tip fast-food, cantine, pensiuni turistice, tabere de copii şi alte unităţi de alimentaţie publică, sunt organizate în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2012 şi vor continua până la data de 31 august.
"Creşterea rulajului de marfă al unităţilor din industria alimentară, în special al celor care prepară şi furnizează alimente pentru persoanele aflate în oraşele şi staţiunile turistice, reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea umană. Inspectorii sanitari veterinari vor verifica modul în care agenţii economici respectă normele legale privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare", precizează ANSVSA într-un comunicat.
Amenzi în valoare de 9.600 de lei la nivel naţional
Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat la nivel naţional, în perioada 10 – 16 august, amenzi în valoare de 9.600 de lei unităţilor din industria agroalimentară.
Inspectorii ANSVSA au efectuat 1.534 de controale, iar neregulile descoperite cu ocazia verificărilor au fost sancţionate cu aplicarea unui număr de nouă amenzi, în valoare totală de 9.600 lei, şi prin acordarea a 20 de avertismente.
În unităţile respective s-a verificat modul în care operatorii respectă normele şi cerinţele de igienă privind spaţiile în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, cele de depozitare ale materiilor prime şi ale produselor finite, dar şi condiţiile de funcţionare ale unităţii, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP. HACCP reprezintă o metodă de abordare sistematică a asigurării inocuităţii alimentelor, bazată pe identificarea, evaluarea şi ţinerea sub control a tuturor riscurilor ce ar putea interveni în procesul de fabricaţie, manipulare şi distribuţie a acestora.
Pentru neconformităţile constatate au fost acordate amenzi în judeţele Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Constanţa, Dâmboviţa, 600 lei, Gorj, 1.200 lei, Maramureş, Sibiu, Vaslui, 600 lei.
Cu ocazia acestor controale, s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pe anul 2012, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Sursa: Agerpres