Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare au fost înaintate opt propuneri de cercetare penală, iar pentru 42 persoane fizice s-au aplicat sancţiuni contravenţionale deoarece au acceptat să muncească fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.

În domeniul relaţiilor de muncă, totalul amenzilor aplicate în perioada 13-17 mai a fost de peste 2,3 milioane lei, în urma a 2.151 controale, precizează purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Muncii, Eugen Tifin.

În aceeaşi perioadă, pentru domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1.497 controale, totalul amenzilor ridicându-se la 628.500 lei.

La şase angajatori, dintre care patru din Caraş-Severin, au fost oprite echipamentelor pentru că exista pericol iminent de accidentare. La un angajator din judeţul Hunedoara s-a dispus sistarea activităţii.

Totodată, angajatorii au comunicat inspectoratelor teritoriale de muncă 27 evenimente care, în urma cercetărilor, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Printre acestea se află şi decesul unui muncitor din judeţul Sibiu.

În urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus, în domeniul relaţiilor de muncă 4.128 măsuri, iar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă – 2.315. Valoarea cumulată a amenzilor aplicate în perioada menţionată a fost circa 2,93 milioane lei.

SURSA: Agerpres