Prima ceremonie de predare – primire a mandatelor celor nouă miniştri a avut loc la Ministerul Administraţiei şi Internelor, unde Gabriel Berca a preluat portofoliul de la Traian Igaş.
“Sunt adversarul disipării instituţionale a centrelor de reacţie în situaţii de urgenţă şi mă gândesc foarte serios la reorganizarea lor sub o singură autoritate coordonatoare. Cheltuiala de resurse, timp ne face rău”, a spus Ungureanu, care crede că pe componenta de ordine publică mai ales MAI este instituţia care, prin dialogul cu fiecare cetăţean, primeşte cel mai repede reacţiile oamenilor la rezultatele propriei activităţi.
La rândul său, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, este convins că echipa de la MAI va performa. “Sunt convins că echipa MAI va performa. Este angajamentul pe care l-am luat în faţa primului-ministru, suntem cu un Guvern nou, avem nevoie de mentalităţi noi, de comunicare, de stabilitate. Transmit pe această cale un mesaj de încredere fiecărui angajat al ministerului. Avem nevoie de toate acestea, nu le putem realiza decât împreună şi sunt convins că vom face acest lucru şi mă voi bate de fiecare dată pentru ca acest minister să fie reprezentat cum se cuvine, pentru că, din punctul meu de vedere, este cel mai important minister din Guvernul României”, a precizat Gabriel Berca, vineri, la preluarea portofoliului de la Interne.
Boghicevici vrea reformarea asistenţei sociale
Cea de-a doua ceremonie la care a luat parte premierul a fost cea de la Ministerul Muncii, unde Sulfina Barbu a cedat locul Claudiei Boghicevici.
“Ne propunem reformarea în domeniul asistenţei sociale, finalizarea pachetului de legi subsecvente, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene – avem un procent de 9,3%. Am în vedere o bună colaborare cu domnii miniştri Diaconescu şi Orban în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii pentru români, acolo unde există restricţii”, a spus Boghicevici.
Fostul ministru, Sulfina Barbu, a arătat că pleacă din Ministerul Muncii “cu certitudinea că acest minister rămâne pe mâini bune”.
Fuia vrea un minister al economiei rurale
Ministerul Agriculturii este un minister pivot în ansamblul economic al României, a spus premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, la ceremonia de predare-primire a mandatului de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
“MADR este un minister foarte greu. Un minister pivot în ansamblul economic al României, un lucru pe care îl ştie toată lumea. Un minister care, nu doar prin gradul de absorbţie a fondurilor, dar prin problemele pe care le are de rezolvat, de multe ori împiedicat în soluţionarea lor din motive politice, poate să fie unul din ministerele esenţiale în compoziţia prosperităţii noastre”, a precizat premierul Ungureanu.
La rândul său, Stelian Fuia, care a preluat mandatul de la Valeriu Tabără, a spus că acest moment este o provocare maximă pentru el. “Este un minister foarte greu, iar obiectivul meu este foarte clar – să-l transform într-un minister al economiei rurale. Este foarte important să accelerăm absorbţia fondurilor europene pentru că este un minister cu multe fonduri alocate, iar de anul acesta MADR are de accesat între 2,4 şi 2,6 miliarde de euro ceea ce înseamnă circa 40% din cât s-a angajat să atragă Guvernul României”, a declarat noul ministru al Agriculturii.
UPDATE: Baba va continua proiectele lui Funeriu
Noul ministru al Educaţiei Cătălin Baba a declarat la preluarea mandatului, că va continua proiectele promovate de predecesorul său, Daniel Funeriu.
“Cred că trebuie să asigur stabilitate şi predictibilitate în cadrul Legii Educaţiei Naţionale şi să fim deschişi pentru dialog. Sunt acte elaborate sau în discuţie cu asociaţii profesionale, care au intrat într-un con de umbră, şi care trebuie avute în vedere. Legea Educaţiei este bine apreciată ca o realizare, beneficiind de o deschidere mai bună în străinătate. Atunci când a fost ea elaborată, începând cu 2007, a întrunit semnăturile asociaţiilor profesionale şi partidelor politice, a fost un pact naţional. Legea Educaţiei nu e o întâmplare, să nu uităm că această lege a fost asumată de două ori de guvernul Boc”, a spus Baba.
Prezent la ceremonie, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu i-a cerut să aplice mai multe principii, de stabilitate, predictibilitate şi dialog, pentru a aşeza învăţământul, cercetarea şi gradul de profesionalism în parametrii doriţi la nivel european.
UPADTE 2: Petrescu mizează pe transparenţă
Transparenţa şi procedurile bine definite vor fi principalul obiectiv al Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a spus ministrul de resort, Cristian Petrescu, la preluarea mandatului de la Elena Udrea.
“Transparenţa şi procedurile bine definite vor fi principala noastră ţintă.Veţi găsi în mine şi în echipă un partener cu care veţi comunica bine. Sunt multe proiecte în turism care pot face ca numărul de sosiri şi înnoptări să crească. Pe măsura alocărilor bugetare vom face şi alte proiecte, pentru că avem o ţară frumoasă care trebuie sa fie cunoscută de turiştii români şi străini”, a declarat Cristian Petrescu.
UPDATE 3: “Rima perfectă” de la Comunicaţii
Predarea mandatului de către Valerian Vreme în mâinile lui Răzvan Mustea reprezintă, cel puţin din punct de vedere al imaginii, cel mai frumos lucru care se poate întâmpla, “rima perfectă”, a declarat premierul Mihai Răzvan-Ungureanu, la evenimentul de predare-primire a mandatului de ministru al Comunicaţiilor.
“E foarte interesant ce se întâmplă aici. Vă spun sincer că, măcar din punct de vedere al imaginii, este cel mai puternic şi frumos lucru care se poate întâmpla, rima perfectă. Cât de mult înseamnă un asemenea minister în economia unei ţări. Mulţumesc domnule Vreme pentru că aţi reuşit să faceţi piesa centrală a Guvernului Boc”, a menţionat Ungureanu.
UPDATE 4: Bode vrea să reorganizeze sistemul energetic
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a declarat la preluarea mandatului de la Ion Ariton, că întregul său mandat va fi guvernat de transparenţă şi comunicare.
“Vă asigur că întreg mandatul meu va fi guvernat de două direcţii majore: transparenţă şi comunicare”, a spus Lucian Bode.
Acesta a menţionat, printre proiectele majore pe care şi le-a propus, reorganizarea sistemului energetic şi investiţiile din energie, privatizarea companiilor din portofoliul ministerului sau mangementul privat, subliniind că acordă o importanţă deosebită mediului de afaceri.
UPDATE 5: Drăgoi are ca prioritate crşterea economică durabilă
Prioritatea numărul unu este asigurarea unei creşteri economice durabile, a declarat ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, la ceremonia de predare-primire a mandatului.
“Trebuie avut în vedere contextul internaţional, criza globală şi cea financiară din Europa. În acest context, conţinutul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială sunt esenţiale pentru credibilitatea externă”, a precizat Drăgoi.
Bogdan Drăgoi a preluat mandatul de ministru al Finanţelor de la Gheorghe Ialomiţianu.
UPDATE 6: Nazare va încerca să absoarbă fonduri europene
Anul 2012 este foarte important pentru Ministerul Transporturilor pentru că trebuie să demonstrăm că putem face performanţă atât în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene cât şi în revitalizarea, eficientizarea şi restructurarea companiilor de stat din subordine, a declarat la ceremonia de predare-primire a mandatului, Alexandru Nazare.
“Sunt conştient de responsabilitatea preluării acestui portofoliu pentru că acest minister gestionează fondurile structurale destinate modernizării României”, a arătat Nazare la ceremonia de preluare a mandatului de la Anca Boagiu.
Premierul Ungureanu participă vineri la instalarea în funcţie a nouă miniştri: ministrul Administraţiei şi Internelor – Gabriel Berca, ministrul Muncii – Claudia Boghicevici, ministrul Agriculturii – Stelian Fuia, ministrul Educaţiei – Cătălin Ovidiu Baba, ministru Dezvoltării Regionale şi Turismului – Cristian Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Şerban Răzvan Mustea, ministrul Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – Lucian Nicolae Bode, ministrul Finanţelor Publice – Bogdan Alexandru Drăgoi şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Alexandru Nazare.