Instalarea panourilor fotovoltaice ar putea fi limitată, arată președintele ANRE. Acesta spune că fenomenul nu se dorește a fi descurajat, doar că unii se folosesc de el pentru a beneficia de venituri mari.
Instalarea panourilor fotovoltaice ar putea fi limitată
Instalarea panourilor fotovoltaice ar putea fi limitată! George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a sugerat implementarea unui prag pentru prosumatori la instalarea panourilor fotovoltaice, aliniindu-l la necesarul de consum al acestora.
„Nu cred însă în supradimensionarea instalaţiilor de producere, în aşa fel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc.
Măsura (de a stimula prosumatorii, n.r.) a fost gândită ca fiind una de eficienţă energetică, de reducere a costurilor, într-o perioadă în care am văzut cu toţii preţuri foarte mari la energie electrică şi la gaze naturale, iar această măsură ne ajuta să ne reducem factura la utilităţi”, spune acesta.
Probleme cu distribuția pe joasă tensiune
Acesta a precizat că există situații în care se instalează mai multe panouri solare decât este nevoie. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci există riscul să apară probleme legate de distribuţia pe joasă tensiune.
„Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW – şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune”, a mai spus el.
O măsuri pentru eficiența energetică
Președintele ANRE spune că trebuie să fie impus un prag în acest sens, dar subliniază că nu este vorba despre a opri procesul. El spune că măsura trebuie să fie în continuare una care să aducă eficiență energetică.
De asemenea, el spune că măsura nu trebuie să fie una de „extra-monetizare a unei situaţii”.
„De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi – nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen.
Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficienţă energetică, nu de extra-monetizare a unei situaţii”, a menţionat George Niculescu, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect iniţiat de RPIA în colaborare cu RWEA.
Numărul prosumatorilor este în creștere
Acesta a subliniat creșterea și dezvoltarea puternică a sectorului prosumer.
„Am încurajat şi cred în continuare în rolul prosumatorilor ca o măsură de eficienţă energetică. Cred în continuare că, dacă dorim să ne reducem facturile de utilităţi, trebuie să apelăm la montarea panourilor fotovoltaice pe acoperişul casei, consumatorii casnici”, a mai spus George Niculescu.
Modalitatea în care devii prosumator
Devenirea unui prosumator este o opțiune în cazul în care obiectivul este de a genera energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu, fără a furniza neapărat energie în exces către rețeaua națională, arată ANRE.
Pentru a deveni un prosumator, este esențial să vă familiarizați cu legislația și reglementările relevante din domeniu. Ulterior, ar trebui să urmați acești pași necesari:
- Depui o solicitare de racordare la distribuitorul de energie electrică
- În urma solicitării depuse, se stabilește o soluție de racordare și primești de la operatorul de distribuție avizul tehnic de racordare
- Semnezi un contract de racordare
- Montezi cu personal specializat sistemul de panouri fotovoltaice cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum
- Depui la distribuitorul de energie electrică dosarul instalației de utilizare și cererea de punere sub tensiune pentru probe a instalației de utilizare
- Trimiți, după probe, la distribuitorul de energie electrică procesul-verbal de recepție a punerii în funcțiune a instalației de utilizare
- Primești certificatul de racordare din partea operatorului de distribuție și certificarea de prosumator
- Semnezi cu furnizorul tău de energie electrică un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate în rețea.