România a devenit o mare forță a Europei! Țara noastră va avea prima instalație de detriere la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Iată ce presupune, mai exact, acest proces.
România va avea prima instalație de detritiere la Centrala Nucleară de la Cernavodă
În procesul respectiv, tritiul este extras din apa grea și stocat într-o formă sigură, utilizând o instalație dedicată. Această metodă reduce semnificativ cantitatea de deșeuri. De asemenea, protejează mediul înconjurător și permite utilizarea substanțelor rezultate în alte domenii importante, precum medicina.
Centrala Nucleară de la Cernavodă va fi dotată cu prima instalație de detritiere din Europa și a treia din lume.
Această instalație va avea rolul de a elimina tritiul din apa grea utilizată în procesul de răcire a reactoarelor CANDU, folosind o tehnologie românească inovatoare dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea.
„Noi ne-am asumat să construim această instalaţie care, practic, îmi reciclează apa grea și îmi produce tritiul, care astăzi cred că este unul dintre cei mai scumpi izotopi, comercializandu-se în jurul a 30.000 de dolari gramul.
Va reprezenta și un combustibil pentru modul de producție al energiei nucleare a viitorului, a reactoarelor nucleare pe bază de fuziune”, a explicat Cosmin Ghiţă, directorul general Nuclearelectrica, pentru Antena 3 CNN.
Tritiul reprezintă prima sursă de combustibil pentru reactoarele de fuziune ale viitorului
Tritiul extracționat va putea fi utilizat în viitoarele reactoare de fuziune. Astfel, este prima sursă europeană de combustibil pentru acestea, beneficiind de tehnologia românească dezvoltată.
Industria nucleară este deosebit de importantă în prezent. Are un rol vital în generarea de energie electrică curată și în producția de izotopi medicali. Acești izotopi au multiple aplicații în domeniul medical, inclusiv în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente, în studiile neutrone și în asigurarea securității frontierelor, precum și în conservarea alimentelor.
„Fără să creăm niciun fel de impact asupra modului de producției de energie electrică sau funcţionării centralei, învăţam din experiența centralelor din Canada care fac asta și produc izotopoi foarte utili medicinei, cum ar fi CT-urile.
Prin implementare, noi putem să devenim o forța în sprijinirea pietei medicale europene și mai departe”, a adăugat Cosmin Ghiţă.
Proiectul implică finalizarea și construcția instalației de detritiere, efectuarea probelor și verificărilor necesare înainte de punerea în funcțiune, precum și o perioadă de testare de 6 luni, urmată de trecerea la exploatarea comercială a instalației, programată pentru anul 2027.
Ce este tritiul?
Tritiul reprezintă un izotop al hidrogenului. Este produs predominant în reactoarele construite cu tehnologia CANDU, cum sunt cele de la Cernavodă, care utilizează apă grea.Centrul de Tratare a Resurselor Tritiului (CTRF) va îndepărta tritiul din apa grea a reactorilor CANDU și din instalațiile de la centrala nucleară de la Cernavodă.
Tritiul obținut în acest fel poate fi ulterior utilizat în viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER. Va reprezenta prima sursă europeană de combustibil, beneficiind de o tehnologie românească în colaborare cu Coreea.Centralele de fuziune vor utiliza izotopii de hidrogen, deuteriu și tritiu pentru a alimenta reacția de fuziune și pentru a transforma energia rezultată în electricitate.