România pariază pe eoliene și fotovoltaice. Câte miliarde de euro vom primi de la UE

fotovoltaice, eoliene

SURSA FOTO: Dreamstime

Instalaţii eoliene și fotovoltaice. Comisia Europeană și-a dat acordul pentru o schemă de ajutor prin care 3 miliarde de euro merg către țara noastră. Banii trebuie folosiți pentru a sprijini instalaţiile eoliene și fotovoltaice.

Instalaţii eoliene și fotovoltaice. UE oferă 3 miliarde de euro printr-o nouă schemă de ajutor

Instalaţii eoliene și fotovoltaice. Comisia Europeană a dat undă verde unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (echivalentul a 15,22 miliarde de lei) propusă de România pentru susținerea instalațiilor care generează energie eoliană la sol și energie solară fotovoltaică.

Fondurile sunt alocate pentru a susține tranziția către o economie „zero net”, conform Planului industrial al Pactului Verde, transmite Executivul comunitar.

Ajutorul a primit aprobarea în conformitate cu Cadrul temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat, stabilit de către Comisie la data de 9 martie 2023. Ulterior, el a fost modificat la 20 noiembrie 2023. Acest cadru a fost pus în aplicare cu obiectivul de a stimula implementarea de măsuri de ajutor pentru sectoarele considerate esenţiale. Scopul final fiind avansarea tranziţiei către o economie verde şi pentru reducerea dependenţei de sursele tradiţionale de energie.

În cadrul acestei inițiative, vor fi considerate eligibile proiectele care vizează construcția și operarea de instalații noi destinate producerii de energie electrică din surse solare fotovoltaice și din surse eoliene pe uscat.

Sprijinul financiar va fi acordat prin intermediul unor proceduri competitive de licitație. El va lua forma unui contract bidirecțional pentru diferențe. Prețul de exercitare va fi determinat prin intermediul procedurilor de ofertare „pay-as-bid”, unde plata va corespunde prețului oferit. În plus, prețul de referință va fi stabilit ca o medie lunară ponderată în funcție de producția de energie electrică și prețul de piață al acesteia pe piețele zilnice pentru ziua următoare.

Instalaţii eoliene și fotovoltaice / SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană consideră că schema solicitată de România este necesară

În cazul în care prețul de referință este inferior prețului de exercitare, beneficiarul va fi eligibil pentru a primi plăți egale cu diferența dintre aceste două valori. Pe de altă parte, atunci când prețul de referință depășește prețul de exercitare, beneficiarul va fi obligat să plătească diferența către statul român.

Astfel, această schemă asigură beneficiarilor un nivel minim de rentabilitate, simultan cu prevenirea supracompensării acestora în perioadele în care prețul de referință depășește prețul de exercitare.

Comisia Europeană a confirmat conformitatea schemei de ajutor propuse de România cu cerințele stipulate în Cadrul temporar de criză și de tranziție. Concret, sprijinul financiar va fi oferit prin intermediul unei proceduri competitive de licitație și va fi implementat până cel târziu la data de 31 decembrie 2025.

Pe lângă aceste aspecte, ajutorul trebuie să respecte anumite condiții destinate să prevină distorsiunile nejustificate ale competiției și este supus unor garanții pentru a asigura o participare adecvată la procedura de licitație competitivă.

Comisia a stabilit că schema propusă de România este esențială, adecvată și proporțională pentru a accelera tranziția către o economie verde și pentru a facilita dezvoltarea anumitor sectoare economice care sunt cruciale pentru implementarea Planului REPowerEU și a Planului industrial al Pactului Verde. Această concluzie este în conformitate cu prevederile articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și cu cerințele stabilite în cadrul Cadrului temporar de criză și de tranziție.

Ținând cont de aceste aspecte, Comisia a dat undă verde măsurii de ajutor conform normelor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.