Multi dintre noi suntem pusi intr-o situatie dificila in momentul in care ne hotaram sa reparam sau sa schimbam instalatiile sanitare din casa. Fie ca nu avem incotro, fie ca ne putem permite o investitie in aceasta directie, va trebui sa apelam la o firma specializata sau la un mester pentru a inlocui robinetii, chiuvetele sau cada.
Este dificila alegerea materialului sau obiectului ce va fi inlocuit, dar in primul rand ne preocupa alegerea mesterului sau a firmei de constructii ce va efectua lucrarea. Nimeni nu vrea sa arunce banii pe fereasatra, asta este o certitudine, asa ca daca tot dam un ban, macar sa stim ca a meritat. Alegerea devine cu atat mai serioasa cu cat multi se plang fie ca a trebuit sa repare dupa asa-zisii „meseriasi”, fie ca au dat prea multi bani. Din acest motiv, cel mai indicat este sa apelam la cineva care este recomandat de un prieten sau o ruda, in aceasta situatie avand garantia seriozitatii instalatorului. Dar ce ne facem in cazul in care nu putem beneficia de aceste recomandari? Riscam.
In momentul de fata, exista suficienti instalatori particulari sau firme specializate, asa ca aveti de unde alege. Teoretic, este mai bine sa apelati la firme, datorita faptului ca acestea, cu siguranta, vor avea cel putin echipamentul necesar executarii lucrarii, si nu veti fi nevoit sa va scoateti din dulap toate sculele. Pe de alta parte, tariful perceput este de regula mai mare, particularii fiind cei mai indicati, daca esti un bun negociator, pretul putand fi stabilit la „mica intelegere”. Un alt motiv pentru care de cele mai multe ori apelam la un particular este si faptul ca multe firme de constructii care se ocupa si cu instalatii sanitare nu angajeaza decat lucrari complexe unde, bineinteles, castigurile sunt mai mari. Astfel, veti avea surpriza ca, apeland la o astfel de firma pentru inlocuirea unei baterii sau a unei chiuvete, sa nu fiti servit.
Tarifele percepute pot varia in functie de amploarea lucrarilor, dificultatea acestora si, nu in ultimul rand, de cel care va va efectua lucrarea. Astfel, daca conveniti prin telefon asupra unui pret, de cele mai multe ori se modifica la fata locului, daca apar diferite complicatii (tevi fisurate, robineti blocati sau ruginiti etc.). In acest domeniu nu exista preturi fixe, simpatia sau antipatia fata de un client sau altul constituind (pentru unii mesteri), in aceasi masura cu dificultatea lucrarii, un criteriu de stabilire a pretului perceput. Costul unei reparatii, de exemplu, nu va putea fi fixat decat in momentul in care mesterul constata defectiunea. Asadar, aproape toate preturile sunt orientative. Pentru instalarea unei cazi de baie, preturile variaza intre 70.000 lei si 2.000.000 lei, iar pentru montarea unei chiuvete puteti plati intre 35.000 lei si 800.000 lei. Din pacate, preturile nu sunt o garantie a calitatii.