Conform judecătorilor, dacă un șofer provoacă singur un accident rutier și este singurul rănit, acesta poate pleca de la locul accidentului fără să fie pedepsit. În mod normal, această faptă se poate pedepsi cu o închisoare de minimum doi ani.
„[ICCJ] stabilește că rănirea uneia sau mai multor persoane (…), ca situație premisă a infracțiunii de părăsire a locului accidentului (…), nu are în vedere și autorănirea, când singura persoană rănită este însuși conducătorul singurului autovehicul implicat în accident”, se arată într-un comunicat referitor la decizia judecătorilor.
Sorin Ovidiu Vîntu a rupt tăcerea! Atac dur la adresa lui Liviu Dragnea şi Traian Băsescu
Codul penal prevede că părăsirea locului accidentului nu este considerată infracțiune nici dacă:
- în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
- șoferul, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși răniții la cea mai apropiată unitate sanitară și se întoarce imediat la locul accidentului;
- șoferul autovehiculului cu regim de circulație prioritară anunță de îndată poliția, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare;
- victima părăsește locul faptei, iar șoferul anunță imediat accidentul la cea mai apropiată unitate de poliție.
Decizia ICCJ va deveni obligatorie pentru instanțele judecătorești de la momentul în care va apărea în Monitorul Oficial, scrie Avocatnet.ro.