Trebuie menționat că decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă. Așadar, Elena Udrea va merge la închisoare și va executa o pedeapsă de 6 ani. A existat şi o opinie separată în complet, în sensul admiterii contestaţiilor depuse de inculpaţi şi DNA.

La închisoare va ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, precum şi Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, care a primit 3 ani cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au pedepse cu suspendare

De asemenea, ceilalţi inculpați au pedepse cu suspendare:

  • Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an şi şase luni cu suspendare;
  • Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) – 4 ani cu suspendare;
  • Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) – 3 ani cu suspendare;
  • Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) – doi ani şi şase luni cu suspendare.

Pe de altă parte, prin respingerea contestaţiei DNA a fost menţinută decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei Ion Ariton. Pedepsele din acest dosar fuseseră suspendate în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la Instanţa supremă, iar sentinţa definitivă în dosarul „Gala Bute” a fost dată de un complet nelegal.

Judecătorii români au confirmat supremaţia dreptului UE asupra dreptului intern

Practic, prin respingerea contestaţiei în anulare, Instanţa supremă a aplicat o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă sunt anulate sentinţele în dosarele de fraude cu fonduri europene.

Totodată, judecătorii români au confirmat supremaţia dreptului UE asupra dreptului intern, prin neaplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale.