Sectorul agricol din Ucraina, grav afectat de războiul cu Rusia, ar putea avea nevoie de peste 20 de ani să-și revină, arată analiștii de la Kiev. Dacă sectorul grâului, printre altele, își va reveni până în 2040, cel al porumbului va mai avea nevoie de încă zece ani.
Probleme pentru sectorul agricol ucrainean
Anumite zone din sectorul agricol ucrainean ar putea avea nevoie de peste 20 de ani pentru a-şi reveni după dezastrele provocate de invazia rusească, susţine un institut de cercetare de la Kiev, transmite Reuters.
Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon.
„Potrivit rezultatelor evaluărilor, anumite domenii din aceste sector nu vor reveni la nivelul de dinainte de război nici măcar după şapte ani de pace”, se arată în raportul publicat miercuri de Kyiv School of Economics (KSE).
Potrivit autorilor raportului, sectoarele grâului, orzului şi floarea-soarelui sunt aşteptate să îşi revină până în 2040, în timp ce sectoarele porumbului, secarei, ovăzului şi rapiţei ar urma să îşi revină până în 2050.
„Asta înseamnă că ar putea dura chiar şi 20 de ani pentru ca Ucraina să îşi redobândească puterea în agricultură, după devastarea provocată de invazia rusească”, susţin autorii studiului.
În 2021, înainte de invazia rusească, Ucraina a recoltat 106 milioane de tone de cereale şi oleaginoase, însă în 2023 producţia ar putea să scadă până la 65 de milioane de tone, a anunţat recent Ministerul Agriculturii de la Kiev.
Pierderile, estimate la aproape 38 de miliarde de dolari
Anterior, analiștii KSE au declarat că sectorul agricol ucrainean a suferit pierderi directe și indirecte de aproape 38 de miliarde de dolari din cauza invaziei Rusiei, mai scrie sursa citată.
Folosind date de la serviciul de statistică de stat, ministerul agriculturii, Banca Mondială, imagini din satelit și companii, analiștii de la KSE au declarat că pierderile directe ale sectorului agricol ucrainean au ajuns la aproximativ 7,8 miliarde de dolari până la data de 1 ianuarie a acestui an.
Potrivit acestora, această cifră include pierderi de 3,8 miliarde de dolari din distrugerea echipamentelor, 1,2 miliarde de dolari din deteriorarea silozurilor și 1,9 miliarde de dolari din produse agricole ruinate.
KSE a estimat că pierderile indirecte, inclusiv din pierderea producției, reducerea exporturilor, creșterea costurilor de producție și remedierea solului afectat, au fost de aproximativ 30 de miliarde de dolari.