Guvernul interzice şefilor instituţiilor să crească salariile bugetarilor. Se va face doar prin lege

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Joi, pe 16 noiembrie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care interzice șefilor instituțiilor de stat să le majoreze salariile bugetarilor din subordine prin decizii administrative care nu au la bază o lege.

Joi, pe data de 16 noiembrie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care interzice șefilor instituțiilor de stat să le majoreze salariile bugetarilor din subordine prin decizii administrative care nu au la bază o lege, se arată într-un comunicat al Executivului.

Instituțiile de stat nu vor mai putea majora salariile bugetarilor

Potrivit ordonanței de urgență, șefii autorităților/instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite în legislația specifică în vigoare.

OUG prevede, de asemenea, instituțiile publice, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare, nu vor mai putea raporta în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante.

În comunicatul Guvernului, se mai precizează că eventualele provizioane înregistrate în contabilitate de instituțiile publice, pentru categoriile de datorii față de personal, reprezentând drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, se anulează la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Angajații din România, mai protejați împotriva hărțuirii la locul de muncă

Tot joi, Guvernul României a luat o măsură decisivă pentru protejarea angajaților împotriva violenței și hărțuirii la locul de muncă prin aprobarea proiectului de lege prin care țara noastră aderă la Convenția OIM 190/2019. Această convenție reprezintă un pas important pentru crearea unui mediu de lucru sigur și respectuos în România.

Prin această aderare, angajații din diverse domenii vor beneficia de o protecție sporită împotriva unor comportamente dăunătoare precum violența și hărțuirea.

Concret, vor fi considerate acte de hărțuire și violență:

  • Abuzul fizic: Orice formă de agresiune fizică asupra angajaților
  • Abuzul verbal: Includerea în această categorie a insultelor și comportamentului verbal ofensator
  • Hărțuirea și mobbing-ul: Orice comportament repetitiv sau sistematic care afectează demnitatea și care creează un mediu ostil la locul de muncă
  • Hărțuirea sexuală: Orice formă de comportament sexual nedorit sau avansuri nesolicitate
  • Amenințările: Includerea tuturor formelor de amenințări, fie ele verbale sau scrise
  • Urmărirea/supravegherea: Orice formă de monitorizare sau urmărire neautorizată a angajaților

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.