Institutul de Asigurari isi deschide portile

Capital: De cand dateaza ideea infiintarii Institutului de Asigurari?Dumitru Badea: De ani buni. Infintarea institutului a fost una din preocuparile de baza ale UNSAR (Uniunea Societatilor de Asigurari), iar acum s-au raliat la aceasta idee alte trei asociatii profesionale, respectiv UNSICAR (Uniunea intermediarilor din asigurari), ADAR (Asociatia de drept a asiguratorilor) si ARA (Asociatia actuarilor). Institutul este de fapt o federatie de asociatii profesionale.Capital: In faza de proiect av

Capital: De cand dateaza ideea infiintarii Institutului de Asigurari?
Dumitru Badea: De ani buni. Infintarea institutului a fost una din preocuparile de baza ale UNSAR (Uniunea Societatilor de Asigurari), iar acum s-au raliat la aceasta idee alte trei asociatii profesionale, respectiv UNSICAR (Uniunea intermediarilor din asigurari), ADAR (Asociatia de drept a asiguratorilor) si ARA (Asociatia actuarilor). Institutul este de fapt o federatie de asociatii profesionale.
Capital: In faza de proiect avea, din cate stim, o alta denumire.
Dumitru Badea: Este adevarat, prima propunere a fost Institutul Roman de Asigurari pentru Invatamant si Educatie. Era insa o denumire lunga si greoaie. Apoi ne-am gandit sa-i spunem doar Institutul Roman de Asigurari, dar am fost nevoiti sa renuntam la titulatura „roman”, pentru ca ne-am fi confundat cu o companie de asigurari care are acest nume.
Capital: Mai exista si alte institutii de invatamant care scolarizeaza in acest domeniu?
Dumitru Badea: La ASE se predau cursuri de asigurari la cateva facultati. Cel mai extins curs, de un an, este prevazut in programa Facultatii de Finante. O alta facultate unde se predau asigurari este cea de studii economice in limbi straine (un semestru). Tot la ASE s-au mai organizat, contra cost, cursuri postuniversitare cu salariati ai companiilor de asigurari si a existat chiar o tentativa de a crea o catedra de asigurari.
Capital: Si totusi, incepand din 1990, s-au infiintat zeci de firme de asigurari. De unde si-au recrutat aceste companii specialistii?
Dumitru Badea: Daca luati, de exemplu, primele zece companii de pe piata, veti constata ca o mare parte a acestora au actionari straini, acestia venind cu know how si specialisti din tari cu traditie in asigurari. Sunt insa si companii care s-au bazat pe un nucleu de specialisti romani. Acestia la randul lor au instruit nivelul ierarhic inferior, fie prin transfer direct de cunostinte, fie prin trimiterea lor la diverse cursuri in strainatate. Studiile in strainatate sunt insa foarte scumpe. Un curs de, sa zicem, zece zile costa in jurul a 2.000 de dolari.
Capital: Ce-si propune sa faca Institutul de asigurari?
Dumitru Badea: Scopul sau este sa formeze si sa perfectioneze specialisti in domeniul asigurarilor, care sa poata lucra atat in companiile de asigurari, cat si in cele de intermediere din acest domeniu. Tematica de pregatire nu este inca finalizata, dar va pot spune cateva din propunerile de cursuri existente. Vom avea cursuri introductive (introducere in asigurari, managementul riscului, underwriting, managementul daunelor etc.), cursuri de asigurari de viata (pensii private, asigurari de sanatate, asigurari de grup etc.) si asigurari generale (auto, de raspundere civila, de aviatie, bunuri etc.). O pondere importanta o vor avea cursurile de pregatire a cadrelor de conducere din companiile de asigurari si a celor din activitatea de supraveghere.
Capital: Cand veti incepe efectiv activitatea?
Dumitru Badea: Primele cursuri au inceput deja, inca inaintea obtinerii deciziei tribunalului de infiintare a institutului (2 octombrie 2001). In trei etape succesive (iulie, august si septembrie) am organizat un modul de pregatire a actuarilor, finantat de Financial Services Volunteer Corps (FSVC). Intentia noastra este ca, incepand cu ianuarie 2002, sa demaram activitatea prin organizarea unui curs de finante-contabilitate in domeniul asigurarilor, pornind de la noul plan de conturi, care se experimenteaza acum pe patru societati de asigurare. Acesta se va aplica incepand cu anul viitor la nivelul intregii piete. Acest modul se va adresa, desigur, specialistilor companiilor. Pe parcursul anului viitor vom organiza si alte cursuri, in functie de numarul celor interesati sa le urmeze.
Capital: Ce durata vor avea aceste cursuri? Aveti pregatit un corp profesoral care sa le sustina?
Dumitru Badea: Vor fi cursuri intensive de o saptamana sau zece zile si cursuri care vor dura doua sau trei saptamani. Mai mult nu se poate, din simplu motiv ca societatile de asigurari, cele care isi trimit angajatii la specializare si le platesc taxele, nu se pot dispensa de ei o perioada mai mare de timp. Pe de alta parte, cei care nu fac parte din acest domeniu si isi platesc singuri cursurile, in majoritate tineri, nu vor avea bani sa le urmeze mai multa vreme. In privinta corpului profesoral, trebuie sa spunem foarte cinstit ca nu avem in acest moment prea multi specialisti care sa intruneasca conditiile de experienta practica si de catedra pentru a preda aceste module de asigurari. Pe de alta parte, cei care indeplinesc aceste cerinte sunt greu de convins sa-si schimbe locul de munca, pentru ca activitatea didactica nu este bine remunerata. Singura solutie este ca ei sa predea aceste cursuri dupa terminarea orelor de serviciu.
Capital: Ce sansa au actualii absolventi de alte forme de invatamant de a urma o cariera in domeniul asigurarilor urmand cursurile institutului pe care il conduceti?
Dumitru Badea: Intentia noastra este ca, in decurs de trei sau patru ani sa devenim o institutie de invatamant superior care organizeaza admitere si scolarizeaza pe o perioada de trei sau patru ani, asa cum se intampla cu universitatile particulare. Pana atunci insa, trebuie sa parcurgem etapa preliminara de autorizare si apoi pe cea de acreditare din partea Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA). Fiind la inceput de drum, institutul nu are acum suficienta forta pentru a se lansa in proiecte mari. Oricum, organizand in prima faza cursuri cu durata scurta, noi ne propunem sa oferim absolventilor o diploma recunoscuta atat de piata asigurarilor, cat si de organismul de supraveghere a pietei. Absolventii acestor cursuri vor avea, in mod evident, un atu in plus la angajarea in domeniul asigurarilor.
Capital: Care sunt sursele de finantare ale institutului?
Dumitru Badea: Ele provin in prima faza de la cei patru membri fondatori si in principal de la cele 22 de companii membre UNSAR. In total s-au strans, pana acum, in jur de 1,5 miliarde lei, bani care sunt, evident, insuficienti pentru ceea ce ne-am propus. Intentia noastra este sa asiguram intr-un interval de doi-trei ani autofinantarea institutului, in principal din taxele de scolarizare. Mizam, de asemenea, si pe un sprijin extern din partea unor organisme internationale. Departamentul Comertului din SUA ne-a intins deja o mana de ajutor si intentionam sa inaintam un dosar documentat pentru a obtine o finantare din partea USAID. Ne gandim, de asemenea, la fondurile Phare, la imprumuturi nerambursabile de la Banca Mondiala si, bineinteles, vom incerca sa atragem alte surse externe de finantare pe baza relatiilor personale ale membrilor conducerii Institutului. Speram, de asemenea, sa fim sprijiniti si de unele companii de reasigurare, macar prin acceptarea noastra la unele cursuri organizate de aceste companii.     

Carte de vizita
– 51 de ani, casatorit, doi copii
– Profesor universitar doctor la Academia de Studii Economice, catedra de Finante
– Director executiv al Institutului de Asigurari
– doctorat in piata de capital si burse de valori
– cursuri relatii internationale in SUA
– doua carti publicate in domeniul pietelor de capital si al asigurarilor

Propuneri de cursuri
· Domeniul asigurarilor generale
· Gestiunea riscului
· Matematici pentru reasigurari
· Investitii si gestiunea portofoliului
· Marketingul asigurarilor
· Matematici pentru sistemul multi-level marketing