Institutul Cantacuzino va fi scos din impas, însă Antibiotice Iaşi va prelua partea de producţie de vaccinuri

Institutul Cantacuzino va fi reorganizat astfel încât să aibă o perspectivă de viitor, iar producţia de vaccinuri va fi manageriată de Antibiotice Iaşi, a declarat premierul Victor Ponta.

"Au lucrat, domnul Arafat şi ceilalţi, de ceva timp în ideea de a salva Institutul Cantacuzino, nu doar de a-l salva, dar de a da o anumită perspectivă de viitor. Ori asta înseamnă că cercetarea şi dezvoltarea rămân autonome, susţinute de către minister. Ideea a fost ca producţia să fie manageriată de către cei de la Antibiotice, acolo unde statul are participaţie majoritară şi va rămâne, nu va vinde niciodată. Antibiotice Iaşi a fost şi este producătorul român cu cele mai bune rezultate, au profit, produc aici în România şi, repet, este o societate la care statul român are participaţia majoritară, deci avem controlul. E o idee de salvare a producţiei şi a cercetării", a spus premierul Victor Ponta.

Ministerul Sănătăţii deţine 52% din producătorul de medicamente local Antibiotice Iaşi.

"Va fi în primul rând reorganizat în aşa fel încât să supravieţuiască şi să aibă o perspectivă foarte clară pentru viitor, implicit ideea de a produce vaccinuri în România, la un preţ la cu totul şi cu totul diferit faţă de ceea ce eram obligaţi să importăm", a explicat premierul.
Antibiotice Iaşi va prelua partea de producţie a Institutului Cantacuzino, după reorganizarea acestuia, a declarat, fostul ministru al sănătăţii, Vasile Cepoi, acum consilier al primului-ministru.
El a precizat că partea de cercetare şi laboratoare va trece la Institutul de Sănătate Publică, cercetarea făcându-se pentru Institutul Cantacuzino şi că s-au căutat resurse financiare pentru refacerea liniilor de producţie ale institutului.
Producatorul de medicamente Antibiotice Iaşi a încheiat anul 2011 cu un profit net de 20,29 milioane lei, cu circa 60% peste rezultatul înregistrat în 2010, potrivit rezultatelor transmise Bursei de Valori Bucureşti. Antibiotice Iaşi a avut o cifră de afaceri din export de 18 milioane de dolari, adică 20% din total. Această cifră ar putea să ajungă la 25 milioane de euro în 2016 pe baza exporturilor de Nistatină.
Anul acesta, compania a plănuit să lanseze 14 produse din categoria antibiotice antibacteriene, medicamente de uz cardiovascular, medicamente oncologice, precum și medicamente care se eliberează fără prescripție medical. În prezent, compania exportă în peste 55 de țări.