Percepţia companiilor de stat ca fiind „prăfuite“ are o explicaţie chiar în interiorul sistemului. 80% din timpul managerilor acestor societăţi este dedicat nu bunului mers al instituţiei, ci activităţilor birocratice.

Lucrurile stau total diferit în afara ţării, după cum reiese dintr-un studiu realizat de compania de consultanţă în management Horváth & Partners (H&P). Cel puţin în Germania, Austria şi Elveţia, statele în care s-a efectuat propriu-zis sondajul. Aici, problemele administrative ocupă doar 13% din timpul petrecut de directori la serviciu. Potrivit rezultatelor studiului, acelaşi procentaj de timp este dedicat „discuţiei proiectelor strategice“,
în vreme ce 9% din timpul managerului este consumat pentru rezolvarea crizelor de moment.

Totuşi, nici în Vest nu merge totul ca pe roate. Unul dintre capitolele pe care managerii de aici nu le bifează este, de pildă, comunicarea cu subordonaţii. Studiul arată că doar un director din zece îşi petrece mai mult de patru zile pe săptămână alături de angajaţii săi. În România, însă, angajaţii nu dau ochii cu directorul nici măcar atât. „Experienţa noastră în instituţiile publice din România arată că aici nici măcar nu se pune problema unei munci în echipă a conducerii instituţiilor publice, acest procentaj tinzând spre zero“, spune Gerhard Gottlieb, managerul diviziei Public Management din cadrul H&P Austria.

Speranţe de mai bine există totuşi. „În România, «ţara minunilor» şi a evoluţiilor spectaculoase, chiar şi în domeniul managementului, putem spera să fie «arse» anumite etape de evoluţie“, continuă Gottlieb. Condiţia pentru realizarea acestui salt nu este uşor de îndeplinit. Este necesară „trecerea de la schimbarea mentalităţii birocratice la implementarea unui stil de conducere democratic, orientat spre echipă“, după cum apreciază directorul H&P România, Kurt Weber. Sau, chiar dacă este la fel de greu de realizat, se poate recurge la înlocuirea directorilor actuali cu manageri din companiile private.

 61-5811-04actualitatea2.jpg