UE va putea impune tarife vamale mai mari pe importurile subvenționate sau de dumping din state terțe, conform noii legislații agreate informal de deputați și Consiliu în decembrie 2017, care a fost adoptată azi de Parlament.

Măsurile propuse vizează practicile comerciale neloiale din partea statelor non-UE și completează recent adoptatele reguli anti-dumping privind statele terțe care interferează major în economie.

Ce este nou

– UE ar putea impune tarife vamale mai mari pentru importurile care fac obiectul unui dumping și al unor subvenții;
anchetele în cazurile anti-dumping ar putea fi mult mai scurte;
– toate costurile pe care industria UE le are pentru a respecta acordurile internaționale sociale și de mediu se vor reflecta în calcularea taxelor;
– un birou help-desk pentru IMM-uri se va ocupa de plângeri și de procedurile de anchetă; sindicatele vor fi implicate în anchete și în evaluarea taxelor;
– toate produsele care ajung în UE vor fi monitorizate strict, din momentul în care o anchetă a fost notificată până în momentul în care începe efectiv, și înregistrate, pentru a evitarea crearea de stocuri:
– platourile continentale și zonele economice exclusive (zone maritime, utilizate în special pentru producția de energie) vor fi de asemenea incluse în această legislație, pentru a elimina lacunele.

”Această modernizare mult așteptată orientează spre viitor sistemul nostru de protecție comercială. Trăim vremuri agitate, iar muncitorii și producătorii europeni trebuie să facă față practicilor comerciale neloiale, care pot lua forme diferite. Oferim industriei noastre instrumentele adecvate pentru protecția locurilor de muncă în Europa și care vor asigura baze corecte pentru schimburile comerciale, a spus președintele comisiei parlamentare pentru comert, Bernd Lange (S&D, DE).

”Aceasta este cea mai mare reformă a instrumentelor de protecție comercială din ultimii 23 de ani. Putem fi siguri acum că instrumentele noastre sunt adaptate pentru sistemul comercial al secolului 21. UE trebuie să susțină un comerț liber bazat pe reguli, iar acesta este un instrument important care să asigure că rămânem o economie deschisă”, a spus raportorul Christofer Fjellner (PPE, SE).

 Noua legislație va intra în vigoare în momentul publicării în Jurnalul Oficial al UE, cel mai probabil

SURSA:europarl.europa.eu