Ca angajat, nu este ușor să relaționezi bine cu colegii de echipă, dacă pur și simplu simți că nu te potrivești în mediul ăla. Iar munca grea pică pe umerii departamentului de HR, care trebuie să atragă oamenii potriviți pe postul potrivit din firmă. „Cum majoritatea job-urilor presupun muncă în echipă, alegerea piesei lipsă din «puzzle» este esențială. Există situații când un bun specialist, având calitățile tehnice și experiența profesională peste medie pentru calificarea pe un anumit job, nu a reușit să se încadreze în echipă, în cultura organizațională a unei companii, fiind considerat eroare de recrutare“, explică Raluca Mărculescu, HR manager Optima.
Dacă până acum, cei de la Resurse Umane pierdeau ore în șir cu metodele tradiționale pentru a analiza profilul unui potențial angajat, acum au apărut tot felul de dispozitive menite să le ușureze viața. De pildă, recent, un cercetător român a inventat un scaner care, în cinci minute, îți spune profilul psihologic complet. El a gândit MindMi pentru ca angajatorii să poată afla despre candidat ceea ce în mod normal ar fi aflat după câteva luni de la angajare. Instrumentul folosește o metodă non-invazivă ce implică scanarea mâinilor timp de 5 minute, apoi dispozitivul generează rapoarte psihologice obiective. Datele oferite de MindMi se pot folosi în domenii de activitate diferite, în special în domeniul recrutării resurselor umane sau în psihologia aplicată. În sistemul creat de fizicianul și psihologul Dumitru Grigore, care și-a patentat soluția în 2013, după 15 ani de cercetări pe 5.000 de persoane, Alexandru Galoș, CEO-ul Psychometric System, antreprenor din Cluj cu experiență de peste 23 de ani, a investit o jumătate de milion de euro.
Scanerul este format dintr-o componentă hardware, ce constă în scanner-ul de mâini MindSpring și una software – aplicația web MindDeck. Fabricarea acestuia are loc în Europa și este un stimulator sensibil, care înregistrează schimbările electrodermale ale examinatului. Astfel, sistemul colectează, analizează și redă informațiile obținute sub forma unor diferite profiluri psihologice. Cum funcționează? Pui mâinile pe senzori timp de patru minute, iar la final primești o evaluare psihologică sub forma a șapte rapoarte. În urma testului, vei afla potențialul de IQ pe care-l ai, ce tip de personalitate și care ar fi meseriile potrivite pentru tine. Mai mult, sistemul poate realiza teste de compatibilitate între zece persoane pentru a vedea cum se potrivesc în echipă. Dispozitivul costă 3.000 de euro și este pe piață de două săptămâni. Cu toate astea, mai există și alte dispozitive poate la fel de utile. De exemplu, la firma Hermine Psi din Sibiu, se comercializează dispozitive care relevă abilități și aptitudini ale unor potențiali angajați. Aici, prețurile depind de cantitate și încep de la 4 și până la 20.000 de euro. Nu sunt produse unicat, fiindcă provin de la companii europene din domenii de nișă. „Cele mai cumpărate dispozitive de la noi sunt cele la prețul de 5.000 de euro. Pentru un psiholog cu cabinet particular, perioada de amortizare contabilă e de 5 ani, iar el lucrează pe un dispozitiv cam 1.000 de subiecți pe an ca să ieși pe plus și să merite investiția“, spune Mihail Pușcaș, fondatorul companiei.
Conform spuselor sale, așa cum psihotehnica este pentru psiholgie o ancoră a rigurozităţii, necesară oricărei ştiinţe, testarea cu mijloace aparative electronice este pentru psihotehnică o metodă distinctă ce-i conferă o nouă dimensiune a exactităţii şi cuantificării venind să completeze metoda testelor. Printre dispozitivele pe care le comercializează, ne-au atras atenția și Termormetrul. Cu ajutorul unui senzor piezoelectric de înaltă precizie acesta realizează măsurarea statică şi fiziologică a tremorului braţului, a mâinii, sau a degetului. Astfel, oferă informaţii despre: siguranţa mâinii, starea generală a sistemului nervos, oboseală, adicţia alcoolică sau de droguri. De menționat și minilaboratorul care include peste 12 teste diferite prin care se determină numeroase mecanisme psihice ce acoperă aproape toată aria sistemului psihic uman: atenţia, percepţia, memoria, capacitatea de reacţie senzo-motorie, inteligenţa generală, capacitatea de învăţare, capacitatea de prelucrare a informaţiilor, strategiile de rezolvare a problemelor. Este vorba de Psihocomb. Sau Perceptio-Reactometrul. În urma testării se oferă indicii asupra ritmului de lucru al subiectului testat, despre nivelul atenţiei distributive, concentrarea atenţiei, despre rapiditatea şi promptitudinea reacţiilor şi despre capacităţile sale perceptive. Și lista continuă.
HR Managerul Optima spune că în funcție de nivelul de joburi avute în procesul de recrutare al unei companii, astfel de instrumente sunt utile atunci când vorbim de un proces de recrutae pentru poziții de specialiști, seniori sau management. Informațiile obținute trebuie însă completate cu un proces mai amplu de evaluare a candidatului pe abilități și competențe specifice postului respectiv. „Folosirea targetată a instrumentelor de evaluare psihologică trebuie făcută în domeniul recrutării ținând cont de domeniul de activitate al jobului și de competențele necesare pe care o persoană trebuie să le dețină pentru a putea efectua cu succes taskurile date“, spune Raluca Mărculescu. În funcție de nivelul de dificultate al postului, departamentul de resurse umane se poate baza pe testele de personalitate în proporție de 20% – 30% din întregul proces de recrutare, restul fiind informatii rezultate din teste profesionale/tehnice , probe practice și interviul desfășurat, a mai explicat ea.