Aţi visat vreodată să uitaţi de lume într-un colţ de rai unde totul pare creat doar pentru a vă răsfăţa simţurile? Visul poate deveni realitate dacă vizitaţi insulele croate din Marea Adriatică.
La Split ajung puţini români. Cel puţin aşa susţine ghidul local care ne ajută să ne descurcăm pe complicatul drum către cheiul unde ne aşteaptă ambarcaţiunile care leagă coasta croată de insule. Încă de la primii paşi care răsună pe dalele lustruite de vreme ale străduţelor înguste din Trogir îţi dai seama că ai pătruns într-o lume fantastică. Case cu pereţi din piatră, de la balcoanele cărora se revarsă cascade de flori multicolore, magazine minuscule pline de suveniruri şi mici restaurante de familie ţi se perindă prin faţa ochilor. Ajuns la doi paşi de mare, într-o minunată zonă de promenadă, mărginită de palmieri, clădiri medievale construite în stil gotic şi zidurile fortăreţei Kamerlengo începi să înţelegi de ce ghidurile turistice croate titrează pe copertă: „De la Saint Tropez la Mykonos, nimic nu se compară cu riviera croată“. În micul port turistic, printre iahturi imense sub pavilioane ale Africii de Sud sau Australiei şi veliere superbe se strecoară mici şalupe rapide care te poartă în câteva zeci de minute până în insulele Brac, Hvar sau Vis.
Pentru a ajunge de la Trogir la Hvar, ai două variante: ori aştepţi feribotul şi plăteşti mai puţin, dar ajungi la destinaţie după vreo două ore, ori foloseşti una dintre elegantele bărci cu motor, mai scumpe, dar şi mult mai rapide. Alegând viteza în detrimentul portofelului, în circa 30 de minute ajungi în largul insulei Hvar. Asta, după ce te-ai intersectat cu zeci de ambarcaţiuni, mai mari sau mai mici, toate făcând naveta între insule.
Pe insula fericirii
Portul din Hvar este ticsit de nave. Iahturi maiestuoase, corăbii cu vele mai noi sau mai vechi şi mici bărcuţe multicolore. Dacă iahturile sunt rezervate celor puţini cu buzunare largi şi pline, pe puntea velierelor, zeci de tineri se înghesuie pregătindu-se să părăsească portul pentru a ajunge într-un mic golfuleţ ascuns privirilor, aflat la doar câteva minute de Hvar. Mulţi preferă această variantă de a-şi petrece ziua, renunţând la plajele amenajate unde gălăgia nu este tocmai bine privită. Ajuns la chei, nu mai ai de făcut decât doi paşi până la hotel. Asta în cazul în care alegi varianta Riva, un stabiliment care uimeşte prin ambianţa din interior. Camere luxoase mobilate modern, postere uriaşe cu vedete rebele de la Hollywood, băi minuscule separate de cameră doar prin pereţi din geamuri transparente. Totul, aranjat parcă pentru turişti veniţi în luna de miere.
Dacă un astfel de hotel vi se pare prea „modernist“, puteţi opta pentru mai liniştitele Adriana, Riva sau Amfora. Toate oferă servicii la standarde aproape imposibil de găsit la malul Mării Negre.Pornind de la micul debarcader din faţa hotelului Riva către centrul oraşului Hvar, aveţi ocazia să vă răsfăţaţi privirile cu peisajul înălţimilor acoperite cu plantaţii de pini şi levănţică dominate de o bătrână cetate conservată aproape perfect.
Aliniate pe malul mării, hoteluri mai mari sau mai mici te îmbie cu piscine, cascade şi plaje minuscule. Dar, poate cel mai bun moment de a descoperi adevăratul spirit al insulei Hvar este atunci când soarele dispare în mare. La apus, zecile de baruri, cafenele şi puburi se umplu de turişti în căutare de distracţie.
Viaţa de noapte este una dintre principalele atracţii ale acestei insule. De altfel, şi Ciprian Enea, consultant besttourism.ro, consideră că „Hvar este locul ideal pentru cei care vor să-şi petreacă luna de miere, este insula cu cea mai tumultoasă viaţă de noapte, este insula cu unele dintre cele mai romantice plaje şi locul unde poţi experimenta senzaţiile date de absolut orice sport nautic“. Cert este că un sejur în insulele croate poate fi destul de costisitor, dar merită toţi banii.
Străduţele înguste din Hvar sau Trogir amintesc de perioada în care cele două oraşe erau sub dominaţia grecilor sau veneţienilor
Velierele ancorate în portul turistic din Hvar se umplu la orele dimineţii de turişti. Destinaţia? Mici golfuri departe de civilizaţie
Frumosul Trogir este punctul de plecare către insula Hvar. La chei sunt ancorate iahturi care te lasă mut de admiraţie. Milionarii, în euro, ştiu să-şi trăiască viaţa
Bătrânul Hvar musteşte de viaţă de pe la prânz până spre dimineaţa zilei următoare
Încă de pe mare, peisajul care te întâmpină este magnific. Urmează ospitalitatea interesată a gazdelor croate. Totul, fără reproş
Departe de România
Sejur Conform agenţiei Prestige Tours, nu există oferte directe către Hvar, operatorii români preferând să ofere această destinaţie doar la cerere. Un bilet de avion către Croaţia costă circa 270 de euro, iar cazarea variază în funcţie de numărul stelelor cu care a fost gradat hotelul. O noapte în cameră dublă la The Palace (3 stele) costă 42 de euro/persoană, la Riva Yacht Harbour (4 stele+) atinge 83 de euro, iar la Adriana (5 stele) nu mai puţin de 127 de euro.
Circuit Pentru a vedea întreaga coastă dalmată, indicat este un circuit cu autocarul. Un astfel de circuit, oferit de Christian Tour, cu itinerariul Zagreb – parcul naţional Plitvice, Split, Fiordul Kotor, Cetinje, Dubrovnik, Coasta Dalmată, Zadar porneşte de la 465 euro/persoană, şi include transport cu autocarul, nouă nopţi de cazare cu mic dejun inclus la hoteluri de două, trei şi patru stele. Din nefericire, acest tip de vacanţă nu permite şi vizitarea insulelor.