Conform unor studii EPA, nivelul global al mării a crescut cu 8 inci (20 cm) din 1870 până acum. În urma schimbărilor climatice care sunt într-un continuu proces de desfășurate, Groenlanda și Antarctica sunt zone unde gheața se topește încet-încet. Acest lucru face ca nivelul mărilor să crească, iar unele insule sunt în pericol să fie acoperite de apă scrie Busines Insider.
Un studiu amănunțit a arătat faptul că nivelul mării din 1990 ar putea crește cu până la 16 inci (40 de cm) până în 2090, iar Academia Națională de Științe din America estimează că nivelul din 2009 va crește până în 2100 cu până la 56 de inci (peste 140 de cm).
Printre insulele care sunt în pericol să rămână sub nivelul mării se află:
Kiribati: Președintele este în discuții cu guvernul de Fiji pentru achiziționarea a 2.000 de hectare de teren pentru a reloca acolo cei peste 100.000 de locuitori ai acestei insule. Insula se află la mijlocul distanței dintre Hawaii și Australia. Jumătate din populație s-a mutat deja în insula Tarawam, după ce terenul pe care locuiau a fost înghițit de ocean.
Maldive: Cele 1.100 de insule din Vestul Indiei constituie naționea care locuiește la cel mai mic nivel: în medie, insulele sunt la doar 1,3 metri deasupra mării. O creștere a acestui nivel de un metru ar transforma aceste insule într-un teren imposibil de locuit.
Seychelles, Insulele Solomon, Micronesia, Palau sunt alte insule aflate în pericol să dispară sub ape, mai scriu cei de la Business Insider.
De asemenea, Bangladesh, al cărei teritoriu se află în Sudul Asiei, se confruntă deja cu acest fenomen: locuitorii deja s-au adaptat la acest mod de trai și au început deja să aibă culturi agricole plutitoare.