Intabularea terenurilor agricole ar putea fi făcută cu bani de la bugetul de stat. Miniştrii Agriculturii şi Administraţiei trebuie să prezinte şefilor de partid, într-o săptămână, un calendar cu paşii care trebuie făcuţi pentru intabularea şi cadastrarea terenurilor în mod gratuit.
Slaba producţie agricolă a ţării a determinat conducerea partidului de guvernământ să caute soluţii pentru a stimula productivitatea. Astfel, PDL a luat în dezbatere modalităţile ce stau la îndemâna Guvernului de stimulare a producţiei agricole, una dintre ele fiind grăbirea proceselor de cadastrare şi intabulare a terenurilor agricole, ce ar putea deveni gratuite.
“Am discutat despre cadastru, una dintre problemele de bază. Săptămâna viitoare, ministrul de Interne şi ministrul Agriculturii au primit sarcină să prezinte o strategie, paşii care trebuie făcuţi pentru ca intabularea terenurilor şi cadastrarea terenurilor în România să se suporte din fonduri de la bugetul de stat sau din alte fonduri externe. Există un proiect cu Banca Mondială, dar nu este suficient.
Noi socotim că principala cauză a fărâmiţării terenurilor şi a unei organizări precare a agriculturii este birocraţia în domeniul intabulării şi a cadastrului. Accelerarea intabulării gratuite în Cartea Funciară a terenurilor este o temă pe care am discutat-o şi pentru care cei doi miniştri au primit sarcină să vină cu un calendar foarte exact”, a spus vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, după şedinţa conducerii centrale a PDL.
Acest demers face parte din seria celor avute în vedere de Guvern în elaborarea unei strategii de dezvoltare a agriculturii. Strategia generală pe domeniul agriculturii va cuprinde şi programe sectoriale. Au fost deja discutate cele referitoare la stimularea sectorului zootehnic şi cea privind încurajarea lucrării terenurilor agricole. Ministerul Agriculturii a elaborat déjà un proiect de act normativ privind taxa pe pârloagă aşa cum a scris săptămâna trecută
În plus, guvernanţii urmăresc un grad mai ridicat de absorbţie a fondurilor europene pe agricultură, dar şi pe dezvoltare rurală în general. “Sunt foarte mulţi bani care trebuie să meargă la oamenii cu iniţiativă din mediul rural: servicii neagricole, în domeniul unităţilor de procesare, turismului, înfiinţării diferitor tipuri de ferme şi am discutat crearea unor programe sectoriale”, a mai spus Flutur.