Întâlnindu-se cu ‘durul’ Ungariei Papa vizează o relație bună cu un lider contestat
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, se consideră un apărător al Europei creștine împotriva migranților și a multiculturalismului. După ce ani în șir a slăbit instituțiile democratice, acest ‘dur’ de extremă-dreaptă se pregătește în vederea apropiatelor alegeri într-o Ungarie majoritar catolică, întărindu-și relațiile cu tradiționaliștii catolici din Europa și din Statele Unite, conform nytimes.com
Duminică, Orbán este vizitat de însuși liderul lumii romano-catolice, înaltul Prelat urmând să oficieze o slujbă. Aliații lui Orbán, care sunt tot mai izolați și care primesc rareori vizite ale unor importanți lideri occidentali, au căutat disperați să dea ochii cu Înaltul Pontif, iar Vaticanul a confirmat și o întâlnire într-un cadru privat, înaintea slujbei.
Dar apropiați ai Papei Francisc spun că este totodată posibil ca Orbán să primească chiar mai mult decât a cerut din partea Papei în momentul când se va întâlni cu un om care este marele campion mondial în privința sprijinului acordat migranților și o voce care se pronunță clar împotriva autoritarismului și a naționalismului din Europa.
“Eu sunt un om care nu o iau pe ocolite”, a declarat el într-un interviu acordat luna trecută postului de radio spaniol COPE atunci când a fost întrebat ce ar urma să îi spună lui Orbán. “Când ajung în fața unui om, mă uit în ochii lui și spun lucrurilor pe nume”.
Francisc intenționase să viziteze Budapesta doar câteva ore
Dacă, cu ocazia primei sale vizite în Ungaria – și totodată prima sa deplasare după delicata intervenție chirurgicală suferită la colon în iulie – Francisc îi va înșira lui Orbán toate greșelile făcute, ei bine, atunci se poate spune că întâlnirea celor doi lideri cu viziuni atât de diferite despre Europa a stârnit deja tot felul de viziuni, cu intrigi, drame și înjurături.
Inițial Francisc intenționase să viziteze Budapesta doar câteva ore, după care ar fi urmat să petreacă trei zile în Slovacia vecină, o țară condusă de o femeie tânără, susținătoare a protecției mediului.
Principalii prelați din Ungaria și oficialii guvernului au pledat pe lângă Vatican pentru o vizită mai îndelungată, în timp ce aliații lui Orbán din presă, asupra cărora partidul său are o mare influență, au exercitat presiuni mai puțin politicoase, acuzându-l pe Francisc că insultă Ungaria, se comportă într-o manieră anticreștină și “aduce mari prejudicii lumii creștine”.
Vaticanul a căutat să mai scadă din tensiuni vehiculând știrea – mai întâi chiar prin Papă, iar ulterior și prin conservatoarea presă catolică – potrivit căreia întâlnirea cu Orbán a fost mereu sub semnul întrebării. Vaticanul a precizat că vizita în Ungaria este scurtă din cauză că ea e doar de natură spirituală, Papa urmând doar să oficieze ultima slujbă din cadrul Congresului Catolic, desfășurat acolo timp de o săptămână.
Dar, după cum au sugerat susținătorii lui Francisc, se prea poate ca diferența de durată între vizita din Ungaria și cea din Slovacia să nu fi fost accidentală.
“Faptul că nu face o vizită mai lungă poate fi interpretat”, afirmă reverendul Antonio Shapiro, un preot iezuit și apropiat al lui Francisc care îl însoțește în călătorie. “E o vizită scurtă. Dar, asta poate avea și o semnificație”.
După ani de populism crescând, când Orbán și ceilalți naționaliști păreau pe caii cei mari, iar Francisc însuși s-a văzut băgat în toată această sălbăticie politică, Papa are acum din nou aliați importanți în Statele Unite și în Europa în privința unor probleme, cum ar fi schimbarea climei.
Dar mulți dintre prelații Ungariei se simt sfâșiați între Pontiful lor, care dorește ca ei să se afle în prima linie și să-i ajute pe migranți, și un Guvern Orbán, care aruncă o ploaie de milioane de dolari ca să subvenționeze restaurarea bisericilor și a școlilor, impune niște politici care, în opinia guvernului, sunt ‘creștine’ și în sprijinul familiei și înființează birouri pentru protecția creștinilor din țări îndepărtate.
“Principala problemă este aceea că asemenea fonduri mari din partea guvernului compromit independența Bisericii”, afirmă episcopul Miklos Beer, unul dintre puținii prelați care dorește să îl critice pe Orbán. În privința migrației, “Biserica păstrează tăcerea or, asta este o problemă pe care trebuie să o prezentăm prin spusele Papei”.
Luând cuvântul cu ocazia celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional găzduit de Budapesta, unul dintre organizatorii evenimentului, reverendul Kornel Fabry, a spus că, opinia sa, Orbán și Francisc “nu sunt atât de diferiți unul de celălalt”. El a spus că Francisc ar fi acord cu Orbán în privința principiilor familiei și în privința poziției unei țări în fața celor care vin din afară. (De fapt, Francisc a spus exact contrariul, afirmând că grija față de migranți și față de săraci este la fel de sfântă ca și opoziția față de avort).
“Ei vor să apere principiile creștine”, a declarat părintele Fabry, referindu-se la guvernul Orbán. El l-a apărat pe Orbán în privința acuzațiilor legate de demagogie și dictatură, susținând că în Europa sunt “tot mai mulți adepți ai lui Orbán”, în pofida faptului că aliații lui din Italia și din Germania au cam pierdut din teren.
Unii prelați ungari au depus mari eforturi ca să se asigure că întâlnirea va avea loc și că Papa va sta cât mai mult timp posibil.
Întrebat despre rolul său în prelungirea vizitei, astfel încât Francisc să se poată întâlni cu autoritățile locale, Cardinalul Péter Erdő, cel mai influent prelat din Ungaria, a declarat într-un mesaj de email că “faptul că Sfântul Părinte s-ar putea întâlni atât cu reprezentanți ai lumii politice, cât și cu reprezentanți ai altor religii în pofida timpului scurt avut la dispoziție”, reprezintă “un mare semn de prietenie din partea sa”.
Monseniorul Norbert Nemeth, un consilier al Ambasadei Ungariei la Sfântul Scaun, a declarat că a colaborat cu Vaticanul pentru a pregăti vizita Papei.
„Prelații unguri ar fi dorit să stea mai mult, până după-amiază sau până în ziua următoare”,a spus Monseniorul Nemeth, care a susținut că întâlnirea cu Orbán a fost mereu prevăzută în program din cauză că „Papa nu putea ocoli asemenea întâlniri protocolare”, El a adăugat că Francisc „nu se întâlnește cu cineva care nu acceptă principiile creștine”.
„Dimpotrivă, acest guvern este foarte creștin și ajută Biserica din Ungaria”, a spus Monseniorul Nemeth. Totuși, el a recunoscut că, „în primul program erau alte întrevederi, alte locuri de întâlnire”, dar a adăugat că Vaticanul i-a sfătuit pe unguri să programeze vizita Papei în apropierea Pieței Eroilor, unde este programată slujba de duminică.
„Voiam să-l ajutăm pe Sfântul Părinte în acest sens, având în vedere că e în vârstă și tocmai a suferit o intervenție chirurgicală”, a spus Monseniorul Nemeth.
După ce va sta aproximativ șapte ore la Budapesta, Francisc își va petrece următoarele trei zile în avioane sau în coloane de mașini traversând Slovacia într-un obositor program de discursuri și întâlniri.
”Așa că i-am sacrificat întrucâtva călătoria, în conformitate cu dorințele Sfântului Scaun”, a mai spus Monseniorul Nemeth.