Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea măsuri urgente pentru a ajuta fermierii
Vineri, 7 aprilie 2023, la Palatul Victoria, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a avut o întâlnire oficială cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente pentru a sprijini fermierii români.
„Premierul României a solicitat soluţii urgente la problemele cu care se confruntă fermierii şi procesatorii, semnalate inclusiv în discuţiile purtate joi de şeful Executivului cu reprezentanţii sectorului de profil.
Principalele măsuri trebuie să vizeze o relaţie corectă între producătorii, procesatorii agricoli şi lanţurile de retail, dar şi facilitarea exporturilor din domeniul produselor agricole, în perspectiva echilibrării balanţei comerciale”, a anunțat, vineri, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.
Fermierii din România vor organiza proteste de amploare din cauza crizei provocate de cerealele din Ucraina
Declarațiile sale au fost făcute la câteva ore distanță după ce fermierii români au anunțat că își vor lua utilajele agricole pentru a bloca parțial mai multe puncte vamale, stații de carburanți, drumuri și instituții publice în semn de protest pentru că afacerile lor sunt în pericol din cauza produselor care vin din Ucraina. Protestele vor avea loc în Capitală și în județele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea și Vrancea.
„Această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.
Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, a informat, vineri, Alianța pentru Agricultură și Cooperare.
Executivul și CE caută măsuri pentru a reduce efectele exportului cerealelor din Ucraina
Cu o zi în urmă, premierul României a anunțat că Guvernul de la București și Comisia Europeană (CE) caută măsuri pentru a reduce efectele exportului cerealelor din Ucraina asupra fermierilor români.
„În acest moment am discutat cu toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol. Acest Guvern a venit cu măsuri concrete reale pentru fermieri şi pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în industria alimentară.
Am înţeles şi înţelegem foarte bine care sunt consecinţele tranzitului de cereale din Ucraina, către alte destinaţii, de aceea, îi rog pe fermieri, aşa cum am discutat până acum şi aşa cum au dat dovadă de înţelegere până acum sunt convins că în continuare va exista această colaborare şi această identificare a soluţiilor prin care să determinam ca aceste consecinţe sa aibă un impact cât mai mic asupra fermelor din România”, a declarat, joi, Nicolae Ciucă.