Administrația Prezidențială a informat recent că președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire joi, 24 februarie, cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Aceștia vor discuta la Palatul Cotroceni despre tensiunile militare dintre Rusia și Ucraina.
Întâlnire de urgență la Cotroceni! Klaus Iohannis îi cheamă în ședință. Vor discuta despre tensiunile militare dintre Rusia și Ucrain
În acest context, Administrația Prezidențială a informat că întâlnirea va avea loc la ora 13:00, după ce șeful statului a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Potrivit sursei menționate, pe ordinea de zi a reuniunii este inclusă tematica privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă. De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, joi dimineaţă, o operaţiune militară în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.
Liderii europeni, al SUA, NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească „agresiunea militară” împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei. Ucraina a anunţat închiderea spaţiului său aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării.
Totodată, Klaus Iohannis se pregătește să plece și la Bruxeless, pentru o întâlnire cu liderii europeni. Cel mai probabil, președintele României urmează să discute despre actualele tensiuni militare.
Amintim că Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la ONU, a vorbit joi, 24 februarie, despre decizia țării sale de a interveni în Ucraina. Astfel, acesta a încercat să justifice intervenția și a dat vina în repetate rânduri pe guvernul ucrainean.
Ambasadorul rus dă vina pe guvernul ucrainean pentru actuala situație
Declarația înaltului diplomat rus a fost făcută în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, președintele rus Vladimir Putin anunța într-un discurs începerea intervenției militare.
Astfel, Nebenzia a insistat că obiectivul operațiunii respective este de „a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de „a demilitariza” Ucraina, conform informațiilor transmise de efe.com
De asemenea, diplomatul a tradus pentru restul participanţilor o parte din discursul lui Putin și a insistat că „ocuparea Ucrainei nu intră în planurile” țării sale. Mai mult, acesta a dat asigurări că intervenţia îşi are justificare în Carta Naţiunilor Unite, chiar dacă secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus contrariul.