O întâlnire fără precedent va avea loc în Arabia Saudită la începutul lunii august, întâlnire la care sunt așteptate să participe nu mai puțin de 30 de state din întreaga lume. Tema centrală a acestei reuniuni va fi războiul din Ucraina.
Arabia Saudită urmează să găzduiască în august discuţii despre Ucraina, invitând state occidentale, Ucraina şi ţări-cheie în curs de dezvoltare precum India şi Brazilia, a relatat sâmbătă Wall Street Journal, conform Reuters.
Oficiali de rang înalt din până la 30 de ţări, printre care Indonezia, Egipt, Mexic, Chile şi Zambia, ar urma să vină la Jeddah pe 5 şi 6 august, a precizat ziarul, citând diplomaţi implicaţi în discuţii.
Oficiali ucraineni şi occidentali speră că discuţiile, care exclud Rusia, pot duce la un sprijin internaţional pentru termeni de pace care să favorizeze Ucraina, a precizat publicaţia.
Kremlinul, care susţine că a anexat aproximativ o şesime din Ucraina, a declarat că vede discuţiile de pace cu această ţară ca fiind posibile doar dacă Kievul acceptă „noile realităţi”, o referire la pretenţiile sale teritoriale. Kievul spune că negocierile cu Rusia ar fi posibile doar după ce Moscova îşi va retrage trupele.
Dintre ţările invitate, încă nu este clar câte vor participa, dar se aşteaptă ca cele care au luat parte la o rundă similară de discuţii la Copenhaga în iunie să facă acest lucru şi de data aceasta.
Marea Britanie, Africa de Sud, Polonia şi UE se numără printre ţările care au confirmat participarea, iar consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan este de asemenea aşteptat să participe.
Care este poziția Chinei
China ajută Rusia să evite sancţiuni impuse de Occident şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară şi cu dublă utilizare pentru invazia în Ucraina, arată un raport al serviciilor de informaţii americane citat de agenţia Reuters.
Raportul de evaluare, elaborat de Biroul Directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii, a fost publicat de Comisia Permanentă a Camerei Reprezentanţilor. China a negat permanent că ar furniza echipamente militare Rusiei de la începerea invaziei militare în Ucraina, în februarie 2022.
„Republica Populară China furnizează anumite tehnologii cu dublă utilizare pe care Moscova le foloseşte pentru a continua războiul în Ucraina, în pofida sancţiunilor internaţionale şi controlului exporturilor”, arată raportul.
„Registrele vamale arată că firme de stat chineze din domeniul apărării furnizează echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane militare unor companii de stat ruse vizate de sancţiuni”, precizează raportul, notând că Beijingul a devenit „un partener mai esenţial” al Moscovei după lansarea invaziei în Ucraina anul trecut.
De asemenea, serviciile secrete americane au observat că Administraţia Chinei a intensificat importurile de energie din Rusia, inclusiv petrol şi gaze redirecţionate de Moscova din Europa din cauza sancţiunilor.